Nieuws

Belastingrente; spiegelcorrecties; Irimierente; invorderingsrente

Geplaatst: 09 februari 2023
Kenmerk: 2023.48734

Belastingrente; spiegelcorrecties; Irimierente; invorderingsrente

In de gemeentelijke praktijk bestaan veel vragen over de recente ontwikkelingen inzake belastingrente en andere rentes die gemeenten aan de Belastingdienst zijn verschuldigd. Bijgaand een kort overzicht op hoofdlijnen.

Belastingrente 

De gemeente is belastingrente verschuldigd als verschuldigde btw te laat wordt aangegeven en betaald aan de Belastingdienst. Belastingrente is aan de orde als de gemeente via een suppletie aangifte (verschuldigde) btw voldoet voor een tijdvak dat is verstreken. Verbetert de gemeente vrijwillig de btw-aangifte binnen drie maanden na afloop van het belastingjaar dan betaalt de gemeente geen belastingrente. 

Dient de gemeente een suppletie aangifte btw in bij de Belastingdienst over een verstreken tijdvak anders dan de hiervoor beschreven vrijwillige verbetering dan is belastingrente verschuldigd. Voor meer informatie. Klik hier

Verschuldigdheid belastingrente

De Hoge Raad oordeelt in zijn arrest van 18 november 2022, nr. 21/00170 en zijn arrest van 27 januari 2023, nr. 20/03178, dat door de Belastingdienst geen belastingrente mag worden berekend over de periode waarin de Belastingdienst vanwege de betaling van een eerdere voorlopige aanslag al beschikte over het te betalen belastingbedrag. De zaken gaan, kort gezegd, over de situatie dat een belastingplichtige eerst een bedrag aan belasting op een voorlopige aanslag heeft betaald en een deel van dat bedrag op een later tijdstip weer via een tweede voorlopige aanslag – die in een teruggaaf resulteerde – heeft terugontvangen. Echter, bij een derde voorlopige aanslag blijkt die belastingplichtige toch nog te moeten bijbetalen. Over het bij te betalen bedrag van die derde voorlopige aanslag werd belastingrente berekend. Die belastingrente werd ook berekend over een deel van de periode tussen de eerste voorlopige aanslag en de voorlopige teruggaaf, terwijl de Belastingdienst in die periode al over het bedrag aan belasting beschikte dat uiteindelijk nog op de derde voorlopige aanslag moest worden bijbetaald. In zijn brief van 15 december 2022, nr. 2022-0000309018, geeft de Staatssecretaris van Financiën een algemene werking aan het arrest van de Hoge Raad van 18 november 2022. 

  • Arrest Hoge Raad 18 november 2022, nr. 21/00170. Klik hier
  • Arrest Hoge Raad 27 januari 2023, nr. 20/03178. Klik hier
  • Arrest Hoge Raad 17 februari 2023, nr 21/00170. Klik hier

De verschuldigde belastingrente wordt niet verminderd als de aanslag al aan het begin van de betaaltermijn is betaald.

Belastingrente en spiegelcorrecties 

Een gemeente heeft ter zake van het tijdvak 2012 tot en met 2015 suppletieaangiften omzetbelasting ingediend. De gemeente heeft ten onrechte btw op de btw-aangifte in aftrek genomen. De gemeente had de btw moeten compenseren bij het BTW-compensatiefonds. De gemeente heeft de Belastingdienst ter zake geïnformeerd via zogenoemde btw-suppletieaangiften. De Belastingdienst heeft de ten onrechte in aftrek genomen btw via naheffingsaanslagen nageheven met belastingrente. De gemeente heeft de btw grotendeels vergoed gekregen uit het BTW-compensatiefonds. De gemeente lijdt renteschade. De gemeente moet belastingrente betalen maar krijgt geen belastingrente vergoed. De Hoge Raad moet nog arrest wijzen in deze lopende procedure. De BAR-gemeenten voeren een soortgelijke procedure. 

  • Rechtbank Den Haag wijst het hoger beroep af in zijn uitspraak van 24 december 2019, nr. AWB 18/8438. Klik hier
  • Gerechtshof Den Haag wijst het hoger beroep af in zijn uitspraak van 15 oktober 2020,  nr. BK-20/00301 t/m BK-20/00304, BK-20/00313 en BK-20/00314. Klik hier
  • BCF: Terugbetalen gecompenseerde btw, belastingrente en invorderingsrente / BAR-gemeenten. Klik hier

De regeling inzake belastingrente geldt ook voor het BTW-compensatiefonds. Het beleid en de rechtspraak inzake belastingrente moet ook worden toegepast bij de uitvoering van regelgeving inzake het BTW-compensatiefonds. Het lijkt derhalve logisch dat de verschuldigdheid van belastingrente niet aan de orde is bij verschuiving van btw-aangifte naar BTW-compensatiefonds en omgekeerd. Het Rijk heeft immers de beschikking gehad over het geld.  

Irimierente / invorderingsrente

Heeft een gemeente recht op vergoeding van rente over het tijdvak tussen de datum van de onverschuldigde betaling van btw aan de Belastingdienst en de datum van terugbetaling door de Belastingdienst. Deze rente wordt in de praktijk aangeduid als Irimierente vanwege een uitspraak van het Hof van Justitie. Over deze rechtsvraag loopt een procedure van een gemeente bij het Hof van Justitie. 

Zie het artikel 'BTW: BCF: Vergoeding van rente: Rechtbank stelt prejudiciële vragen aan het Hof van Justitie'. Klik hier  

Invorderingsrente

De Belastingdienst brengt Invorderingsrente in rekening als de gemeente een belastingaanslag te laat betaalt. Invorderingsrente wordt in rekening gebracht over de periode na het aflopen van de betalingstermijn (doorgaans na zes weken na de dagtekening van de belastingaanslag) tot de dag van betaling. De Belastingdienst vergoedt geen invorderingsrente over een terugbetaling vanwege een herziening of vermindering van een reeds betaalde belastingaanslag. De Belastingdienst vergoedt alleen rente in bijzondere situaties zoals in de casus dat een belastingplichtige een verzoek tot uitstel van betaling heeft gedaan, dit verzoek niet is geaccepteerd door de Belastingdienst en de belastingrechter uiteindelijk oordeelt dat onterecht belasting is betaald. 

Documenten en publicaties

  • Kamerbrief 'Artikel 30ia en het arrest van 18 november 2022', Staatssecretaris van Financiën, 15 december 2022, nr. 2022-0000309018. Klik hier
  • Beslisnota's bij Kamerbrief 'maatregel belastingrente en arrest Hoge Raad', 14 december 2022. Klik hier
  • Besluit van 17 juni 2020, houdende vaststelling van het Besluit belasting- en invorderingsrente. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.