Nieuws

BTW: BCF: Suppletieplicht en boetes

Geplaatst: 27 februari 2024
Kenmerk: 2024.42562

BTW: BCF: Suppletieplicht en boetes

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de mogelijkheid om zonder heffing van belastingrente een btw-suppletieaangifte voor 2023 in te dienen.

De gemeente heeft de wettelijke plicht om btw te voldoen als de gemeente als btw-ondernemer prestaties verricht die zijn belast met btw. Heeft de gemeente te weinig btw voldaan dan heeft de gemeente de wettelijke verplichting om de verschuldigde btw via een btw-suppletieaangifte te voldoen bij correcties van meer dan € 1.000,-. Bij correcties van minder dan € 1.000 kan de correctie in de volgende btw-aangifte worden opgenomen en hoeft geen aparte btw-suppletieaangifte te worden ingediend. Wordt een btw-suppletieaangifte voor het jaar 2023 vóór 1 april 2024 ingediend dan brengt de Belastingdienst geen belastingrente in rekening.

De Belastingdienst legt bij beperkte correcties geen boete op als te weinig btw is betaald c.q. is voldaan aan de Belastingdienst. In een aantal gevallen legt de Belastingdienst wel een boete op. In zijn arrest van 24 september 2021, nr. 19/01550, oordeelt de Hoge Raad dat de Belastingdienst de ingediende btw-suppletieaangifte niet mag gebruiken als bewijs om het opleggen van de boete te onderbouwen. De Hoge Raad benadrukt: “Die in artikel 10a AWR verplicht gestelde mededeling mag dus niet worden gebruikt voor het bewijs dat die belastingplichtige een beboetbaar of strafbaar feit heeft begaan”.

Dit onderwerp is verder uitgewerkt in Taxnavigator. Zie onderdeel 'Bedrijfsvoering: Boete, suppletie en belastingrente. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.