Nieuws

BCF: Terugbetalen gecompenseerde btw, belastingrente en invorderingsrente

Geplaatst: 14 augustus 2021
Kenmerk: 2021.38827

BCF: Terugbetalen gecompenseerde btw, belastingrente en invorderingsrente

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de procedures van de BAR-gemeenten. De BAR-gemeenten procederen over de vraag of belastingrente en invorderingsrente is verschuldigd in verband met de terugbetaling van gecompenseerde btw. Het Gerechtshof Den Haag oordeelt in zijn uitspraak van 10 juni 2021, nrs. BK-20/00745 tot en BK- 20/00747 dat belastingrente is verschuldigd in verband met de terugbetaling van gecompenseerde btw. Rechtbank Den Haag oordeelt in zijn uitspraak van 7 april 2021, nr. AWB 20/3209 dat de gemeenten geen recht hebben op de vergoeding van invorderingsrente.

1. Feiten

De gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk hebben per 1 januari 2014 de gemeenschappelijke regeling BAR-organisatie opgericht. De BAR-organisatie verzorgt de bedrijfsvoering van de drie gemeenten. De BAR-organisatie brengt voor haar dienstverlening geen btw in rekening aan de drie gemeenten omdat volgens de BAR-organisatie de btw-koepelvrijstelling geldt.

De belastinginspecteur neemt het standpunt in dat de btw-koepelvrijstelling niet geldt. De Belastingdienst heft over het jaar 2014 en de eerste zes maanden van 2015 btw na. Van het vierde kwartaal 2015 en het jaar 2016 brengt de BAR-organisatie met betrekking tot haar dienstverlening btw in rekening. De BAR-organisatie start een bezwaarprocedure. Naar aanleiding van antwoord op Kamervragen d.d. 15 februari 2016 bevestigt de belastinginspecteur dat de btw-koepelvrijstelling toch kan worden toegepast en wordt het bezwaar toegewezen.

De BAR-organisatie heeft onterecht btw gefactureerd en moet deze onterecht gefactureerde btw ter zake van 2016 en 2017 corrigeren. De gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk hebben teveel btw gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds en moeten deze onterecht gecompenseerde btw terugbetalen aan de Belastingdienst. De gemeenten moeten ongeveer € 1.000.000 aan belastingrente betalen.

2. Uitspraak Gerechtshof Den Haag inzake belastingrente

Het Gerechtshof Den Haag matigt de boete in zijn uitspraak van 10 juni 2021, nrs. BK-20/00745 tot en met BK-20/00747. De belastingrente is volgens de gemeente sterk toegenomen door de trage afhandeling. Het heeft ruim een jaar geduurd voordat een conceptbeslissing op bezwaar is genomen. De uitspraak op bezwaar is volgens het Gerechtshof Den Haag mede in overleg met de adviseur aangehouden.

3. Uitspraak Rechtbank Den Haag inzake invorderingsrente

Rechtbank Den Haag oordeelt in zijn uitspraak van 7 april 2021, nr. SGR 20/3209 dat de BAR-gemeenten geen recht hebben op invorderingsrente ingevolge artikel 28c Invorderingswet 1990. De BAR-gemeenten hebben geen verzoek om uitstel van betaling gedaan voor de naheffingsaanslagen omzetbelasting. De BAR-gemeenten hebben volgens Rechtbank Den Haag onvoldoende aannemelijk gemaakt dat de naheffingsaanslagen omzetbelasting in strijd met het Unierecht zijn opgelegd. Ook op grond van een redelijke wetstoepassing hoeft geen invorderingsrente te worden vergoed.

4. Gemeentelijke praktijk

Bij naheffing en terugvordering van btw wordt op grond van artikel 30h van de Algemene wet inzake rijksbelastingen voor de berekening van de verschuldigde belastingrente aangesloten bij het jaar c.q. tijdstip wanneer de btw is verschuldigd omdat geen btw is voldaan of teveel btw in aftrek is genomen op de btw-aangifte of is gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. Bij teruggaaf van btw of aanvullende compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds wordt op grond van artikel 30ha van de Algemene wet inzake rijksbelastingen voor de berekening van de belastingrente aangesloten bij het moment waarop het verzoek om teruggaaf van btw is ingediend. De renteregeling loopt niet synchroon en is voor de Belastingdienst gunstiger dan voor de belastingplichtige.

5. Documenten en publicaties

  • Uitspraak van het gerechtshof Den Haag d.d. 10 juni 2021, nrs. BK-20/00745 tot en met BK-20/00747. Klik hier
  • Uitspraak van Rechtbank Den Haag d.d. 7 april 2021 AWB 20/3209. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.