Nieuws

BTW: BCF: Opvang vluchtelingen Oekraïne: Ledenbrief VNG

Geplaatst: 04 juni 2022
Kenmerk: 2022.44781

BTW: BCF: Opvang vluchtelingen Oekraïne: Ledenbrief VNG

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de VNG-ledenbrief inzake de BCF-aspecten van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne.

Vergoeding BTW op gemaakte kosten voor opvang Oekraïne

Voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne maken gemeenten kosten. Daarbij wordt ook vaak btw betaald. De volledige kosten inclusief de btw worden vergoed door het Rijk. De VNG, fiscalisten van een aantal gemeenten, het Ministerie van BZK, het Ministerie van Financiën, het Ministerie van J&V en de Belastingdienst hebben een praktische afspraak gemaakt over de btw die drukt op alle kosten die uit de specifieke uitkering worden betaald. De afspraak houdt in dat de btw voor 30% mag worden gecompenseerd uit het BTW-compensatiefonds (BCF). De overige niet-compensabele btw is voor de gemeenten
verdisconteerd in de specifieke uitkering voor de vluchtelingenopvang Oekraïne. Een volledig toelichting staat op het VNG-Forum Oekraïne (FAQ/ Financiën). Klik hier

Gemeentelijke praktijk

  • De gemeente krijgen volgens de Ministeriële regeling opvang ontheemden Oekraïne d.d. 1 april 2022, nummer 3936963, een normbedrag van € 100 per gerealiseerd bed voor opvang. Onder voorwaarden kan een hoger bedrag worden verkregen. Ter zake van de kosten die via de Ministeriële regeling opvang ontheemden Oekraïne d.d. 1 april 2022, nummer 3936963 worden bekostigd geldt de afspraak inzake het recht op compensatie van 30% van de btw op de gemaakte kosten. De afspraak die VNG met het Ministerie van Financiën heeft gemaakt over de noodopvang van Syriërs kan niet worden toegepast.
  • De gemeente maakt kosten met btw voor de transitie, verbouwing en realisatie van gebouwen. De btw is een kostenpost omdat sprake is van een verstrekking aan één of meer individuele derden. De gemeente kan de btw in zijn geheel claimen bij het Ministerie van J&V via een specifieke uitkering. Volgens Taxnavigator vallen deze kosten buiten de afspraak van 30%. De werkelijke kosten worden vergoed nadat door het Ministerie van J&V is goedgekeurd dat deze kosten kunnen worden gemaakt.
  • De kosten die worden gemaakt voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne worden op veel plaatsen in de gemeentelijke administratie geboekt. Het Rijk heeft aangegeven alle kosten te vergoeden. Het is van belang dat gemeenten een overzicht hebben van alle kosten die worden gemaakt.

Documenten en publicaties

  • Ledenbrief-VNG inzake opvang vluchtelingen Oekraïne, d.d. 1 juni 2022, kenmerk COS/U2022200408. Klik hier
  • Ministeriële regeling opvang ontheemden Oekraïne d.d. 1 april 2022, nummer 3936963. Klik hier
  • Gemeentelijke Opvang Oekraïners (GOO). Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.