Nieuws

BTW: BCF: Verduurzaming van gemeentelijke gebouwen

Geplaatst: 09 juni 2022
Kenmerk: 2022.44932

BTW: BCF: Verduurzaming van gemeentelijke gebouwen

In dit themabericht informeren wij u over de fiscale aspecten van het verduurzamen van gemeentelijk vastgoed.

Veel gemeenten willen een zogenoemde ‘nul op de meter’ gemeente worden. Dit betekent dat de gemeente in de toekomst alle energie die wordt verbruikt in gemeentelijke kantoren, sporthallen en andere gebouwen zelf wil opwekken. Gemeenten investeren in de gebouwen zelfvoorzienend, gasloos en energieneutraal te maken. De gemeente plaatst warmtepompen, warmtebuffers en zonnecollectoren. De gemeente brengt dakisolatie aan, vervangt glas, vervangt kozijnen, verbetert de kierdichting en isoleert de gevel.

De btw op de kosten van de verschillende investeringen volgen het btw-label van het desbetreffende gebouw. Wordt het gebouw uitsluitend gebruikt voor gemeentelijke activiteiten dan kan de btw op de kosten afhankelijk van het gebruik geheel of gedeeltelijk worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. Wordt een gebouw om niet ter beschikking gesteld aan de Veiligheidsregio dan is de btw op de investeringen een kostenpost. Wordt geïnvesteerd in een sporthal dan kan de btw op de kosten geheel of gedeeltelijk worden geclaimd bij SPUK.

Met betrekking tot gebouwen die worden verhuurd of om niet ter beschikking gesteld dan wordt voor betreft de btw-aspecten onderscheid gemaakt tussen de kosten die betrekking hebben op het gebouw en de kosten die betrekking hebben op de servicekosten. De btw op de kosten die kan worden toegerekend aan het gebouw volgt het btw-regime van het gebouw. Denk hierbij aan de isolatie van het gebouw. De btw op de kosten die kan worden toegerekend aan de servicekosten volgt het btw-regime van de servicekosten. Denk hierbij aan de zonnepanelen die geen onderdeel uitmaken van het gebouw. De gemeente werkt met de zonnepanelen elektriciteit op voor de levering van elektriciteit en de levering van warmte.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.