Nieuws

BCF: BTW: VNG: Afspraak opvang vluchtelingen Oekraïne

Geplaatst: 25 mei 2022
Kenmerk: 2022.44315

BCF: BTW: VNG: Afspraak opvang vluchtelingen Oekraïne

In dit nieuwsbericht informeren wij u over een afspraak die VNG met de Belastingdienst heeft gemaakt over het recht op compensatie bij het BTW-compensatiefonds van btw op kosten inzake opvang vluchtelingen uit Oekraïne.

Voor de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne maken gemeenten kosten waarin ook btw is begrepen. De volledige kosten - waaronder de btw - worden vergoed door het Rijk. Op dit moment is de bijdrage vastgesteld op € 100 per bed per dag (hierna: specifieke uitkering).

Op fiscaal terrein spelen diverse vragen (wel/geen opdracht tegen vergoeding, overheidstaak, uitsluiting van het BTW-compensatiefonds omdat sprake is van verstrekkingen aan individuele derden) die mogelijk zorgen voor rechtsonzekerheid en extra werk voor gemeenten en Belastingdienst tot gevolg kunnen hebben. Om deze reden hebben gemeenten (vertegenwoordigd door de VNG en fiscalisten van een aantal gemeenten), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties (BZK), het ministerie van Financiën, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de Belastingdienst een praktische afspraak gemaakt over de btw die drukt op alle kosten die uit de specifieke uitkering worden betaald. De afspraak houdt in dat btw die drukt op de kosten voor 30% mag worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds (BCF). De overige niet-compensabele btw is voor de gemeenten verdisconteerd in de specifieke uitkering voor de vluchtelingenopvang Oekraïne.

Uitgangspunt bij het maken van de afspraak is dat de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne een wettelijke taak is van gemeente, en de specifieke uitkering niet belast is met btw.

De btw die drukt op de kosten komt in principe in aanmerking voor een bijdrage uit het BTW-compensatiefonds nu sprake is van een wettelijke taak van de gemeente. Een groot deel van de btw die drukt op de kosten zal echter worden uitgesloten, omdat er sprake is van een verstrekking aan individuele derden, dan wel wanneer er sprake is van een prestatie tegen vergoeding deze zou zijn vrijgesteld van de heffing van omzetbelasting (bijvoorbeeld de huur van een woning). Ter voorkoming van onzekerheid is gezamenlijk vastgesteld dat 30% van de aan de gemeente gefactureerde btw inzake de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne voor compensatie in aanmerking komt. Dus van elke factuur waarvan de kosten worden gedekt uit de specifieke uitkering, kan de omzetbelasting voor 30% worden gedeclareerd bij het BTW-compensatiefonds. De overige 70% komt niet voor compensatie in aanmerking en wordt gedekt uit de specifieke uitkering.

Het percentage van 30% is gebaseerd op de verdeling van de kosten in leefgeld (geen mogelijkheid tot compensatie van btw), huisvesting (20% van de aan gemeenten in rekening gebrachte btw komt voor compensatie in aanmerking) en uitvoeringskosten (10% van de aan gemeenten in rekening gebrachte btw komt voor compensatie in aanmerking). Omdat het Rijk de btw-component vergoedt via de specifieke uitkering of compenseert via het BTW-compensatiefonds ontstaan geen extra kosten voor gemeenten en kunnen de facturen snel en efficiënt worden verwerkt.

De VNG zal deze afspraak ook communiceren via de website en/of ledenbrieven.

Reactie Taxnavigator

Wij hebben een groot aantal vragen ontvangen inzake recht op compensatie van btw en opvrang vluchtelingen uit Oekraïne. Wij werken deze vragen op dit moment uit.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.