Nieuws

LB: Kamervragen: Letselschadevergoedingen en heffing van loon- en inkomstenbelasting

Geplaatst: 04 juni 2022
Kenmerk: 2022.44983

LB: Kamervragen: Letselschadevergoedingen en heffing van loon- en inkomstenbelasting

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het antwoord op Kamervragen inzake de belastbaarheid van letselschadevergoedingen.

Volgens de Staatssecretaris van Financiën is het arrest van de Hoge Raad van 25 maart 2022, nr. 21/01143, nieuwe jurisprudentie en is het arrest geen nadere invulling van het zogenoemde Smeerkuil-arrest uit 1983. Van een belaste schadevergoeding is sprake als een hogere vergoeding wordt uitgekeerd dan uit de erkenning van de aansprakelijkheid voortvloeit. Aanslagen Inkomstenbelasting die onherroepelijk vaststaan worden niet gecorrigeerd op basis van artikel 45aa (Bijzondere regels voor ambtshalve verminderingen) van de Uitvoeringsregeling inkomstenbelasting 2001.

Achtergrond

Voor wat betreft de jurisprudentie gold tot het arrest van 25 maart jongstleden voor letselschadevergoedingen vanwege arbeidsongevallen in relatie tot de loon- en
inkomstenbelasting de lijn van het zogenaamde Smeerkuilarrest. Uit dit arrest van de Hoge Raad volgt dat een letselschadevergoeding vanwege arbeidsongevallen geen loon vormt, tenzij deze voortkomt uit een bijzondere omstandigheid zoals uit een arbeidsovereenkomst. In een arrest uit 1993 is door de Hoge Raad verduidelijkt dat een letselschadevergoeding die voortkomt uit een rechtspositionele regeling eveneens een dergelijke bijzondere omstandigheid vormt.

Op 25 maart 2022 heeft de Hoge Raad echter overwogen dat slechts sprake is van bepaalde afspraken – en dus van een belaste vergoeding - indien en voor zover de werkgever aan zijn erkenning van aansprakelijkheid een hogere vergoeding verbindt dan rechtstreeks uit die aansprakelijkheid voortvloeit. Wanneer de werkgever niet zo’n hogere vergoeding aan die erkenning verbindt, brengt de vastlegging in de arbeidsovereenkomst materieel geen verandering in de rechten die de werknemer als gevolg van het ongeval heeft en is geen sprake van belastbaar loon.

Documenten en publicaties

  • Aanbiedingsbrief 'beantwoording Kamervragen letselschadevergoeding arrest', d.d. 2 juni 2022, nr. 2022-0000154649. Klik hier
  • Beantwoording Kamervragen letselschadevergoeding arrest, nr. 2022z07670. Klik hier
  • Uitspraak Rechtbank Zeeland-West-Brabant d.d. 1 september 2022, nrs. 21/1410 tot en met 21/1415. Belastbaarheid schade-uitkering in verband met bedrijfsongeval. Gedeeltelijk blijvend verlies aan arbeidsvermogen. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.