Nieuws

SPUK: Tweede Kamer: Conceptregeling SPUK-sport voor Gemeenten

Geplaatst: 08 februari 2024
Kenmerk: 2024.52306

SPUK: Tweede Kamer: Conceptregeling SPUK-sport voor Gemeenten

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de conceptregeling SPUK-sport voor gemeenten voor de jaren 2024 tot en met 2025.

Op de website van de Tweede Kamer is de conceptregeling SPUK-sport voor gemeenten gepubliceerd. De regeling geldt voor 2024 en 2025. 

De belangrijkste punten: 

  • Geen subsidie voor bewegingsonderwijs voor primair en voortgezet onderwijs; 
  • Geen subsidie voor btw op algemene kosten inzake sport; overhead mag niet meer worden meegenomen in aanvraag; 
  • Geen subsidie voor activiteiten waarvoor BOSA wordt verstrekt, recht op aftrek van btw via de btw-aangifte bestaat of recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds bestaat; 
  • Voorschot wordt bepaald op basis van bestedingen in vorige jaren; 
  • Uitkeringsplafond is € 189.000.000; 
  • Aanvraag 2024 indienen tot en met april 2024; 
  • Hardheidsclausule.  

Toelichting: 

In de toelichting wordt ter zake van bewegingsonderwijs opgemerkt: 

Onderdeel b bepaalt dat kosten in verband met activiteiten in het kader van bewegingsonderwijs niet aanmerking komen voor een uitkering. Het uitgangspunt van deze regeling is om het financiële nadeel van verruiming van de btw-sportvrijstelling te compenseren. Kosten voor bewegingsonderwijs vallen niet onder die verruiming, omdat bewegingsonderwijs in principe onder de onderwijsvrijstelling valt. Dit is een voortzetting van de uitvoeringspraktijk zoals deze tussen 2019 en 2023 werd gehanteerd onder de voorgaande regeling en die in bezwaar en beroepszaken is bevestigd, maar niet expliciet stond opgenomen in die regeling.

In de toelichting wordt ter zake van het mengpercentage c.q. de btw op algemene kosten opgemerkt: 

Gezien de complexiteit en administratieve lasten om het mengpercentage te berekenen is onder de onderhavige regeling de maximale hoogte van de uitkering zoals beschreven onder artikel 5 generiek verhoogd van 17,5% naar 18% en komen de kosten die voorheen onder mengpercentage vielen niet meer in aanmerking voor een uitkering. Dit heeft enkel betrekking op de overheadkosten van gemeenten. De overheadkosten van sportbedrijven komen nog wel in aanmerking voor een uitkering.

In de toelichting wordt ter zake van de hoogte van de uitkering opgemerkt: 

Bij de aanvraag tot verlening wordt een voorschot verstrekt dat ten hoogste het bedrag is zoals vermeld in de verdeelsleutel die is opgenomen in de bijlage. De hoogte van het voorschot is een percentage van het uitkeringsplafond voor enig kalenderjaar. Jaarlijks wordt een bijlage opgesteld waarin de verdeelsleutel en het aan te vragen bedrag per gemeente voor dat jaar staat. Elk kalenderjaar wordt een nieuwe bijlage aan de regeling toegevoegd.

In de toelichting wordt ter zake van de hardheidsclausule opgemerkt:

De regeling bevat een hardheidsclausule. Deze biedt de mogelijkheid om, in gevallen waarin toepassing van de regeling – gegeven de doelstelling en de strekking daarvan – een onbillijkheid van overwegende aard zou opleveren, een onderdeel van de regeling buiten toepassing te laten of daarvan af te wijken. De hardheidsclausule zal met grote terughoudendheid worden toegepast. Het is evenwel niet op voorhand uit te sluiten dat zich omstandigheden zullen voordoen die noodzaken tot afwijken van deze regeling.

Gemeentelijke praktijk 

  • In deze regeling wordt een expliciete uitzondering gemaakt voor het bewegingsonderwijs. Voor zover gemeentelijke sportaccommodaties worden gebruikt voor het verzorgen van bewegingsonderwijs bestaat geen recht op SPUK-sport voor gemeenten. Deze uitsluiting geldt voor al het bewegingsonderwijs. Hierbij wordt geen onderscheid gemaakt tussen bewegingsonderwijs voor het primaire onderwijs en bewegingsonderwijs voor het voortgezet onderwijs. 
  • Tot 2019 konden veel gemeenten de btw op kosten van de bouw, renovatie, exploitatie en beheer van gemeentelijke sportaccommodaties in aftrek nemen op de btw-aangifte als over de gebruiksvergoeding 6% btw werd voldaan. Voor zover de gemeentelijke sportaccommodaties door scholen voor primair onderwijs werden gebruikt om bewegingsonderwijs te verzorgen (klokuur-vergoeding) bestond geen recht op aftrek van btw op de kosten. De scholen die primair onderwijs verzorgen c.q. de basisscholen betaalden voor het gebruik van de gemeentelijke sportaccommodaties ook geen vergoeding. Scholen die voortgezet onderwijs verzorgen betaalden voor het gebruik van de gemeentelijke sportaccommodaties wel een vergoeding aan de gemeenten. De gemeenten voldeden btw en konden btw op de kosten die kan worden toegerekend aan gebruik door scholen voor voortgezet onderwijs in aftrek nemen op de btw-aangiften. 
  • Vanwege uitbreiding van de btw-sportvrijstelling konden gemeenten vanaf 2019 gemeentelijke sportaccommodaties niet meer belast met btw exploiteren. Alleen een met btw belaste verhuur aan een commerciële exploitant is onder voorwaarden mogelijk. Gemeenten lijden een financieel verlies omdat het bedrag aan btw dat werd terugontvangen van de Belastingdienst groter was dan het bedrag aan btw dat moest worden voldaan aan de Belastingdienst. Via de SPUK-sport voor gemeenten worden gemeenten gecompenseerd voor het financiële nadeel. Gelet op de achtergrond van de regeling mag geen uitsluiting gelden van het recht op SPUK-sport voor gemeenten ter zake van het gebruik door scholen voor voortgezet onderwijs voor het verzorgen van bewegingsonderwijs.     

Documenten en publicaties 

  • Conceptregeling SPUK Stimulering sport 2024/2025. Klik hier
  • S1061199 C Conceptregeling SPUK Stimulering sport 2024/2025. Tweede Kamer. Klik hier
  • S1061199 B Conceptbeleidsregels inhoudende de beoordeling van aanvragen van gemeenten voor de Regeling specifieke uitkering. Klik hier
  • Voorhangprocedure-subsidiering-SPUK-Stimulering-Sport-2024-2025. Klik hier
  • Evaluatieonderzoek BOSA en SPUK Stimulering Sport; Bevindingen en aanbevelingen. Klik hier 
  • Beslisnota bij Kamerbrief over Voorhangprocedure SPUK Stimulering Sport 20242025. Klik hier / klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.