Nieuws

BTW: BCF: PMD: Stichting Afvalfonds Verpakkingen: Financiële bijdrage: Uitspraak Rechtbank Gelderland

Geplaatst: 03 februari 2024
Kenmerk: 2024.52285

BTW: BCF: PMD: Stichting Afvalfonds Verpakkingen: Financiële bijdrage: Uitspraak Rechtbank Gelderland

BTW: BCF: Stichting Afvalfonds Verpakkingen: Financiële bijdrage: Uitspraak Rechtbank Gelderland 31 januari 2024

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Rechtbank Gelderland van 31 januari 2024 in het beroep van 32 gemeenten tegen de door de Belastingdienst opgelegde correcties inzake de financiële bijdragen van Stichting Afvalfonds Verpakkingen.

Het Ministerie van Financiën heeft het standpunt ingenomen dat de financiële bijdragen van Stichting Afvalfonds Verpakkingen zijn belast met btw omdat de financiële bijdragen een vergoeding zijn voor aan Stichting Afvalfonds Verpakkingen als btw-ondernemer verleende dienstverlening inzake het gescheiden inzamelen van verpakkingsafval en de registratie van het gescheiden ingezamelde afval.

Gemeenten moesten bedragen aan gecompenseerde btw met belastingrente aan de Belastingdienst terugbetalen en gemeenten konden de terugbetaalde gecompenseerde btw alsnog in aftrek nemen op de btw-aangifte. Per saldo ontstond geen btw-nadeel. Wel ontstond een financieel nadeel. De onterecht gecompenseerde btw moest met belastingrente worden terugbetaald. Ter zake van de btw die alsnog in aftrek kon worden genomen op de btw-aangifte werd geen belastingrente vergoed. Gemeenten leden door het systeem van belastingrente een financieel nadeel. Veel gemeenten vinden deze handelwijze onacceptabel. 

Rechtbank Gelderland oordeelt in de uitspraak van 16 pagina’s dat de vergoeding die gemeenten van Stichting Afvalfonds Verpakkingen ontvangen niet is belast met btw. 

  • De vergoeding is geen vergoeding voor verzorgde dienstverlening maar een financiële bijdragen die gemeenten ontvangen voor het uitvoeren van een eigen taak. 
  • De gemeenten slechts een aan hen opgedragen wettelijke verplichting vervullen (op grond van de Wet Milieubeheer), namelijk het gescheiden inzamelen van diverse afvalstromen. 
  • De bijdragen vanuit het afvalfonds slechts een kostendempende functie hebben, waardoor geen sprake kan zijn van verbruik van een dienst bij het afvalfonds. De betaling van het afvalfonds vormt een financiële bijdrage die gemeenten ontvangen voor uitvoering van hun eigen taak. 
  • Daarnaast is volgens Rechtbank Gelderland geen sprake van een economische activiteit. Het invoeren van gegevens in Wastetool is geen dienstverlening maar een noodzakelijke voorwaarde om de financiële bijdrage te ontvangen.

Gemeentelijke praktijk

Wij nemen aan dat de Belastingdienst hoger beroep instelt bij het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden. De Belastingdienst heeft immers verschillende procedures gewonnen. Afhankelijk van het oordeel van het Gerechtshof zullen de gemeenten en/of de Belastingdienst beroep in cassatie instellen bij de Hoge Raad. Gemeenten hoeven de gemeentelijke administratie op dit moment nog niet aan te passen. 

Aantekening 

Doordat het sorteren van PMD een btw-ondernemerstaak is wordt door gemeenten minder btw gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. Het overschot neemt toe c.q. het tekort neemt af. Dit financiële voordeel komt ten goede aan de gemeenten.

Tijdvak 2015-2019 Ketenregiemodel: Vanaf 2019 post-collection. 

Documenten en publicaties 

  • Uitspraak Rechtbank Gelderland 31 januari 2024, nr. AWB 21/4598. Klik hier
  • Uitspraak Rechtbank Gelderland 31 januari 2024, nr. AWB 22/1982. Klik hier
  • Uitspraak Rechtbank Gelderland 31 januari 2024, nr. AWB 22/3240. Klik hier
  • Uitspraak Rechtbank Gelderland 31 januari 2024, nr. AWB 22/5142. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.