Nieuws

BTW: BTW-bouwterrein met natuurgrond

Geplaatst: 14 februari 2024
Kenmerk: 2024.52413

BTW: BTW-bouwterrein met natuurgrond

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 23 januari 2024, nr. 21/1518, inzake de levering van btw-bouwgrond met natuurgebied. In de procedure is de vraag aan de orde of de levering van de natuurgrond is belast met btw.

Een ontwikkelaar heeft een kampeerterrein gekocht. Het kampeerterrein is verdeeld in tien percelen voor de bouw van vrijstaande woningen. Van ieder perceel is ongeveer 75% bestemd als natuurgebied en dat moet natuurgebied blijven. Het natuurgebied mag niet worden bebouwd en mag ook niet worden gebruikt als tuin voor de bewoners. 

De ontwikkelaar neemt het standpunt in dat de levering van een perceel kwalificeert als twee prestaties voor de heffing van btw: de belaste levering van een bouwterrein (het bouwblok) en de vrijgestelde levering van een natuurgebied (perceel minus het bouwblok). De Belastingdienst neemt het standpunt in dat voor de heffing van btw sprake is van één prestatie, de belaste levering van een bouwterrein.

Het Gerechtshof oordeelt dat de levering van één perceel dat bestaat uit een bouwblok met natuurgebied kwalificeert als één prestatie, waarop één btw-regime van toepassing is. De vergoeding voor het perceel is in zijn geheel belast met btw. Elk perceel is één onroerende zaak (één kadastraal perceel) die door één verkoper wordt verkocht aan één koper voor één prijs in één akte van levering. Daarbij staat vast dat het niet mogelijk was alleen het bouwvlak of alleen het natuurgebied te kopen. Beide onderdelen horen bij elkaar en kunnen alleen gezamenlijk worden gekocht. Het Gerechtshof merkt op dat een kadastrale splitsing niet tot een ander oordeel leidt. Door het kadastraal splitsen van het perceel ontstaan volgens het Gerechtshof niet twee prestaties. Dat geldt ook voor het feit dat de koper na splitsing het natuurgebied apart zou kunnen verkopen.

Commentaar en update 

Uit het arrest van de Hoge Raad van 9 februari 2024, nr. 21/02407, inzake de levering van een terrein met een muur zou kunnen worden afgeleid dat het terrein juist wel moet worden gesplitst. Klik hier

Documenten en publicaties

  • Uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 23 januari 2024, nr. 21/1518. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.