Nieuws

BTW: Bouwterrein: Onbebouwde grond met beperkte bebouwing

Geplaatst: 26 februari 2024
Kenmerk: 2024.52646

BTW: Bouwterrein: Onbebouwde grond met beperkte bebouwing

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het arrest van de Hoge Raad van 9 februari 2024, nr. 21/02407, inzake de levering van een terrein met een muur. 

De levering van btw-bouwgrond door een btw-ondernemer tegen een meer dan symbolische vergoeding is van rechtswege belast met btw. De verkrijging van de juridische eigendom van btw-bouwgrond is op grond van de samenloopvrijstelling overdrachtsbelasting vrijgesteld van de heffing van overdrachtsbelasting. Een btw-bouwterrein is onbebouwde grond die is bestemd om te worden bebouwd met één of meer bouwwerken.

In het arrest van 9 februari 2024 oordeelt de Hoge Raad dat het perceel grond waar alleen nog een muur opstaat van 96 meter lang en 2,4 meter hoog kwalificeert als een btw-bouwterrein. De muur wordt gebruikt als keerwand. De muur die na de sloop van een fabriek was overgebleven heeft niet tot gevolg dat het terrein kwalificeert als grond die is bebouwd. De bebouwing is volgens de Hoge Raad verwaarloosbaar ten opzichte van het onbebouwde gedeelte van het terrein.

De Hoge Raad geeft in het arrest een handreiking hoe moet worden omgegaan met terreinen die geheel of gedeeltelijk zijn bebouwd en de heffing van btw. Wanneer is een terrein een btw-bouwterrein en wanneer niet. De Hoge Raad komt tot de volgende benadering.

  • In de eerste plaats moet worden bekeken of het terrein bebouwde grond betreft en de onbebouwde grond kwalificeert als bij het gebouw bijbehorend terrein. Denk hierbij aan een woning met een gebouw met een grote moestuin.
  • In de tweede plaats moet worden beoordeeld of sprake is van onbebouwde grond. De bebouwing op het perceel is verwaarloosbaar. Denk hierbij aan een muur, een transformatorhuisje, een waterput of een schuurtje.
  • Is de bebouwing niet verwaarloosbaar en betreft de onbebouwde grond geen bijbehorend terrein dan kan sprake zijn van twee afzonderlijke objecten die ieder een eigen btw-status hebben. Een splitsing mag niet kunstmatig zijn.

Gemeentelijke praktijk

Gemeenten verkopen in de praktijk verschillende soorten terreinen. Steeds speelt voor de heffing van btw en overdrachtsbelasting de vraag of de gemeente een bouwterrein verkoopt en levert. De levering van een btw-bouwterrein is van rechtswege belast met btw en de gemeente moet de koper btw in rekening brengen. Als de gemeente geen btw factureert en de gemeente levert een btw-bouwterrein dan wordt de verschuldigde btw met belastingrente en mogelijk een boete van de gemeente nageheven. 

Kopers die geen btw in aftrek kunnen nemen op de btw-aangifte zoals woningstichtingen en particulieren kopen graag een terrein met beperkte bebouwing zoals bestrating. Ter zake van de aankoop van de grond is geen 21% btw verschuldigd maar 10,4% overdrachtsbelasting. De btw op de sloopkosten is voor de woningstichtingen en de particulieren een kostenpost. Echter de sloopkosten van beperkte bebouwing zijn vaak gering zodat ook de kosten van btw beperkt zijn. 

Soms wordt de kavel kadastraal gesplitst in een btw-bouwterrein en een perceel met beperkte bebouwing om discussie met de Belastingdienst te voorkomen. Hierbij nemen eenheden van de Belastingdienst steeds vaker het standpunt in dat ook het terrein met beperkte bebouwing een btw-bouwterrein is omdat de bebouwing geen functie meer heeft. Een terrein is volgens (sommige eenheden van) de Belastingdienst ook onbebouwd als op het terrein een gebouw of restanten van een gebouw aanwezig zijn die geen functie meer (kunnen) vervullen. 

Documenten en publicaties 

  • Arrest van de Hoge Raad d.d. 9 februari 2024, nr. 21/02407. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.