Nieuws

BPM: Belastingvoordeel voor gemeenten gaat op 1 januari 2025 vervallen.

Geplaatst: 15 februari 2024
Kenmerk: 2024.52417

BPM: Belastingvoordeel voor gemeenten gaat op 1 januari 2025 vervallen.

In dit themabericht informeren wij u over het vervallen van het BPM-voordeel voor gemeenten bij de aanschaf van bestelauto's met een verbrandingsmotor.

Onder voorwaarden kunnen gemeenten op grond van artikel 13a Wet op de belasting van personenauto's en motorrijwielen 1992 bij de aanschaf van een bestelauto vrijstelling van BPM krijgen door gebruik te maken van de BPM-ondernemersvrijstelling. Bovendien kan gebruik worden gemaakt van het verlaagde tarief motorrijtuigenbelasting.

De BPM-ondernemersvrijstelling en het verlaagde tarief motorrijtuigenbelasting geldt als de gemeente de bestelauto meer dan bijkomstig gebruikt voor btw-ondernemerstaken. Dit betekent volgens de Belastingdienst dat de bestelauto voor meer dan 10% van de jaarlijks verreden kilometers voor de btw-ondernemerstaken moet worden gebruikt. Voor de vaststelling van het gebruik van de bestelauto geldt het aantal gereden kilometers als uitgangspunt. Voor de BPM-ondernemersvrijstelling dient de bestelauto voor ten minste vijf jaar aan het 10%-criterium te voldoen. Daarna staat de vrijstelling vast.

De BPM-ondernemersvrijstelling voor bestelauto's met een verbrandingsmotor zal vanaf begin 2025 verdwijnen. Dit houdt in dat ondernemers en gemeenten vanaf 1 januari 2025 bpm gaan betalen bij de aanschaf van een bestelauto. Hoeveel bpm ondernemers gaan betalen, hangt af van de CO2-uitstoot van de wagen. De bpm wordt per gram CO2 berekend. Op deze manier wordt de belasting gelijkgetrokken met die van personenauto’s.

Wordt aan uw gemeente nog in 2025 een bestelauto geleverd dan uw gemeente onder voorwaarden nog gebruik maken van de BPM-ondernemersvrijstelling.  

Documenten en publicaties

  • Autobelastingen: Bestelauto's: Besparing BPM: Besparing MRB. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.