Nieuws

LB: Nieuwsbrief Belastingdienst Forum Salaris: Periode 7 - 13 maart 2024

Geplaatst: 14 maart 2024
Kenmerk: 2024.52898

LB: Nieuwsbrief Belastingdienst Forum Salaris: Periode 7 - 13 maart 2024

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de Nieuwsbrief Belastingdienst Forum Salaris: Periode 7 - 13 maart 2024.

UWV verstuurt uiterlijk 14 maart 2024 de voorlopige berekeningen 2023 van tegemoetkomingen volgens de Wet tegemoetkomingen loondomein. Werkgevers die hier recht op hebben, ontvangen een brief met de specificaties. Controleer de berekening vóór 1 mei 2024.

Werkgevers die per 1 juli 2024 eigenrisicodrager (ERD) willen worden voor de WGA en/of ZW, moeten ervoor zorgen dat de Belastingdienst het aanvraagformulier vóór 1 april 2024 ontvangen heeft. Dat geldt ook voor werkgevers die het ERD willen beëindigen.

Een salarisprofessional vraagt: “Een medewerker heeft in november 2023 4 weken aanvullend geboorteverlof opgenomen. De werkgever heeft de uitkering van UWV zonder aanvulling doorgestort naar de medewerker. De uitkering is verloond in IKV2. Hierdoor zijn in november in IKV1 slechts 13 uur verloond, waardoor het gemiddeld uurloon boven de grens van het LIV uitkomt. Klopt het dat de 160 uur aan aanvullend geboorteverlof niet meetellen voor het vaststellen van het LIV?” Weet u een antwoord op deze vraag?

Het Handboek Loonheffingen verwijst naar de CAO Rijk voor kosten die een werkgever aan een werknemer mag vergoeden voor binnen- en buitenlandse dienstreizen. Een vakgenoot vraagt: “Hoe moet je hier mee omgaan met bijvoorbeeld een bouwvakker met bouw-cao, of monteur met M&T?” De redactie geeft antwoord op deze vraag.

Een vakgenoot vraagt: “Wanneer een medewerker van auto wisselt en met de oude auto geen privékilometers maakte, maar met de nieuwe auto wel privékilometers zal maken, dan komt deze op jaarbasis uit boven de 500 kilometer privé. Allereerst zal hij zijn verklaring in moeten trekken bij de fiscus. Voor beide auto's zou de bijtelling van toepassing zijn. Moet de werkgever wel of niet corrigeren over de voorbije tijdvakken?” Ook deze vraag heeft de redactie beantwoord.

Doet u mee aan de peiling? ‘Alex heeft een fulltime dienstverband en is 5 dagen per week werkzaam. Hij is al jaren in dienst bij dezelfde werkgever en zijn loon wordt per maand uitbetaald. De werkgever past hierop de witte maandtabel toe. Vanaf september tot en met december neemt Alex onbetaald ouderschapsverlof op. Dit doet hij voor 1 dag per week. Het loon wordt nog steeds per maand uitbetaald. Welke tijdvaktabel is vanaf september van toepassing?’ Vink het juiste antwoord aan.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.