Nieuws

BTW: Pauzedrankje is belast met laag btw-tarief

Geplaatst: 13 maart 2024
Kenmerk: 2024.51253

BTW: Pauzedrankje is belast met laag btw-tarief

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraken van het Gerechtshof 's-Hertogenbosch en het Gerechtshof Amsterdam inzake de toepassing van het verlaagde btw-tarief voor pauzedrankjes.

Het Gerechtshof 's-Hertogenbosch oordeelt in zijn uitspraken van 27 september 2023 met nrs. 21/00991 en 22/01772, dat het verlaagde btw-tarief van toepassing is op de levering van (alcoholistische) drankjes in de pauze door een stichting die een theater exploiteert. Een stichting exploiteert een theater. In de prijs van een kaartje voor een voorstelling is een (alcoholisch) pauzedrankje inbegrepen. In geschil is of op dit pauzedrankje het lage btw-tarief van toepassing is. Het Gerechtshof overweegt dat het verstrekken van (alcoholische) drankjes in de pauze het bezoek aan de theatervoorstellingen aantrekkelijker maakt. Dit betekent dat het verlenen van toegang tot een voorstelling inclusief pauzedrankje als één enkele prestatie moet worden beschouwd waarop het lage btw-tarief van de hoofdprestatie van toepassing is.

Het Gerechtshof Amsterdam oordeelt in zijn uitspraak van 19 december 2023 met nrs. 23/399 en 23/400 dat het geven van toegang tot een voorstelling en het aanbieden van een pauzedrankje één enkele (samengestelde) prestatie is. Daarbij vormt het (alcoholistische) pauzedrankje een bijkomende prestatie die het fiscale lot van de hoofdprestatie (het toegang verlenen tot een theatervoorstelling) deelt. Het verstrekken van een (alcoholistisch) pauzedrankje is een bijkomende prestatie die het bezoeken van de voorstelling aantrekkelijker maakt. De modale c.q. gemiddelde consument koopt een entreebewijs om de voorstelling bij te wonen en niet om het (alcoholistische) pauzedrankje te krijgen. Er is sprake van een samengestelde prestatie die is belast met het lage btw-tarief. 

Gemeentelijke praktijk 

Wij nemen aan dat de Belastingdienst beroep in cassatie bij de Hoge Raad instelt. Gemeenten en instellingen die gebruik willen maken van een positief oordeel voor de exploitanten van schouwburgen zullen ter behoud van rechten bezwaar moeten maken tegen ingediende btw-aangiften en uitgereikte btw-teruggaafbeschikkingen. Als de Hoge Raad de uitspraken van de Gerechtshoven bevestigt dan krijgt u alleen btw terug als u uw rechten hebt veiliggesteld door bezwaar te maken. 

De procedure is van belang voor alle sectoren waar de hoofdprestatie is belast met 9% btw en (alcoholistische) pauzedrankjes worden verstrekt. 

Documenten en publicaties 

  • Uitspraak Gerechtshof 's-Hertogenbosch d.d. 27 september 2023, nr. 21/00991. Klik hier 
  • Uitspraak Gerechtshof 's-Hertogenbosch d.d. 27 september 2023, nr. 22/01772. Klik hier 
  • Uitspraak Gerechtshof Amsterdam d.d. 19 december 2023 met nrs. 23/399 en 23/400. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.