Nieuws

BTW: Bouwterrein: Levering van terrein met opstallen en recht op verwijdering opstallen

Geplaatst: 14 maart 2024
Kenmerk: 2024.52913

BTW: Bouwterrein: Levering van terrein met opstallen en recht op verwijdering opstallen

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het arrest van de Hoge Raad van 9 februari 2024, nr. 21/04052. De Hoge Raad geeft een ruime uitleg aan het Don Bosco-arrest. 

Een BV verhuurde tot en met 31 oktober 2015 een terrein aan een stichting. Op het perceel was een semipermanent verzorgingshuis gevestigd. De woonunits hiervan bestonden uit 154 portacabins. Deze portacabins besloegen ongeveer 1/3 deel van het terrein. Het andere deel bestond uit een parkeerplaats van klinkerbestrating en stelconplaten (1/2 deel van het terrein) en uit stoeptegels, een grasveld, een fietsenstalling en een hek om vuilcontainers aan het zicht te onttrekken (voor 1/6 deel van het terrein). Het terrein werd met de portocabins verkocht en geleverd aan een ontwikkelaar. De verkoper heeft het recht om de portocanbins te laten verwijderen overgedragen aan de ontwikkelaar. De ontwikkelaar heeft het terrein verkocht en geleverd aan een stichting. De stichting heeft vervolgens op het perceel 17 woningen gerealiseerd.

In geschil is de vraag of een btw-bouwterrein is verkocht en geleverd of dat een terrein is geleverd dat is bebouwd. Op het moment van levering waren de portocabins nog niet verwijderd. Heeft de verkoper de verplichting op zich genomen om de opstallen te verwijderen zodat per saldo een btw-bouwterrein is verkocht en geleverd? De verkoper heeft alleen een recht overgedragen.

De Hoge Raad oordeelt dat een btw-bouwterrein is verkocht en geleverd. De Hoge Raad verwijst naar het arrest Don Bosco van het Hof van Justitie en legt dit arrest ruim uit. In het Don Bosco-arrest heeft het Hof van Justitie geoordeeld dat de levering van een bestaand gebouw en een sloopafspraak tot gevolg heeft dat een btw-bouwterrein wordt verkocht en geleverd omdat voor de heffing van btw sprake is van een zogenoemde samengestelde prestatie. Het arrest Don Bosco is volgens de Hoge Raad niet beperkt tot situaties waarin de verkopende ondernemer zich jegens de koper heeft verplicht om zelf de bebouwing op een terrein te verwijderen dan wel daartoe opdracht te geven aan een derde en de kosten daarvan zelf rechtstreeks te dragen. Het Don Bosco arrest is volgens de Hoge Raad ook van toepassing als de verkopende ondernemer de afnemer in staat stelt die bebouwing voor zijn (dat wil zeggen: van de verkopende ondernemer) rekening en risico door een derde te laten verwijderen.

Documenten en publicaties

  • Arrest Hoge Raad d.d. 9 februari 2024, nr. 21/04052. Klik hier  

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.