Nieuws

LB: Uitspraak Hoge Raad en Kamervragen inzake gratis gezonde lunches en vrijstelling loonbelasting voor Arbo-voorzieningen.

Geplaatst: 24 mei 2024
Kenmerk: 2024.53202

LB: Uitspraak Hoge Raad en Kamervragen inzake gratis gezonde lunches en vrijstelling loonbelasting voor Arbo-voorzieningen.

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het arrest van de Hoge Raad van 24 mei 2024, nr. 22/03305, inzake toepassing van de vrijstelling loonbelasting voor Arbo-voorzieningen en het gratis verstrekken van gezonde lunchmaaltijden.

De vrijstelling loonbelasting voor Arbo-voorzieningen kan in 2022 ook van toepassing zijn op het gratis verstrekken van gezonde lunchmaaltijden door de werkgeven aan werknemers. Met ingang van 2023 is de regelgeving inzake de gerichte vrijstelling van loonbelasting voor Arbo-voorzieningen gewijzigd en geldt de vrijstelling van loonbelasting voor Arbo-voorzieningen niet meer voor gezonde lunchmaaltijden. 

Procedure

Een werkgever heeft in 2017 en 2018 in het bedrijfsrestaurant gratis lunchmaaltijden verstrekt aan werknemers. De maaltijden voldoen aan de richtlijn gezonde voeding en voldoen aan de schijf van vijf van het Nederlands Voedingscentrum. Het gratis verstrekken van gezonde lunchmaaltijden maakt onderdeel uit van het arbeidsomstandighedenbeleid van de werkgever.

De Hoge Raad oordeelt dat de werkgever vrijheid heeft bij het vaststellen van het Arbo-beleid. De werkgever kan ook maatregelen nemen en voorzieningen treffen die niet zijn verplicht volgens de Arbo-regelgeving. Met ingang van 1 januari 2011 geldt de gerichte vrijstelling loonbelasting ook voor maatregelen en voorzieningen die niet zijn verplicht op grond van de Arbo-wet. De vrijstelling geld voor maatregelen en voorzieningen die de werkgever neemt in het kader van het door de werkgever gevoerde Arbo-beleid. Volgens de Hoge Raad kan het verstrekken van gezonde lunchmaaltijden aan werknemers onderdeel zijn van het Arbo-beleid van de werkgever omdat gezond voedsel het risico van een ziekte vermindert en het herstel na ziekten bevordert.

Gemeentelijke praktijk 

Met ingang van 2023 is de regelgeving inzake de gerichte vrijstelling loonbelasting voor Arbo-voorzieningen gewijzigd en geldt de vrijstelling loonbelasting voor Arbo-voorzieningen niet meer voor gezonde lunchmaaltijden. De Staatssecretaris van Financiën heeft de gerichte vrijstelling van loonbelasting voor Arbo-voorzieningen in december 2021 aangescherpt. De vrijstelling geldt alleen nog voor de (direct) verplichtingen die wetgever oplegt c.q. de (direct) wettelijk verplichte Arbo-voorzieningen uit de Arbo-wet zoals veiligheidsbrillen en ergonomische bureaustoelen. De vrijstelling geldt niet meer voor voorzieningen en faciliteiten die niet op grond van de wet moeten worden verstrekt zoals een algemene controle van de gezondheid van de medewerker of het aanbieden van sportfaciliteiten.

Bericht Belastingdienst 

De Belastingdienst vermeldt in het Bericht 'Gezonde lunch onder oude wetgeving (tot en met 2021) vrijgesteld", d.d. 6 juni 2024: "Maar het arrest heeft dus geen gevolgen voor de toepassing van de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen vanaf 2022. Daarnaast is de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen niet met terugwerkende kracht toepasbaar op gezonde lunches die vóór 2022 zijn vergoed of verstrekt, behalve als de loonheffingen voor die lunches op 24 mei 2024 nog niet onherroepelijk vaststonden. ‘Maar dat zal in de praktijk nauwelijks voorkomen. Wij verlenen ook geen ambtshalve vermindering, omdat het bij het arrest van de Hoge Raad gaat om nieuwe jurisprudentie in de zin van paragraaf 23, lid 8, onderdeel b, lid 12 en 13 Besluit Fiscaal Bestuursrecht.’

Kamervragen

De uitspraak van de Hoge Raad ziet op de situatie van voor 2022. Per 2022 zijn de regels verduidelijkt en geldt de vrijstelling alleen bij verplichte arbovoorzieningen . Denk aan een ergonomische stoel of een veiligheidshelm. 

Een werkgever kan de gerichte vrijstelling niet met terugwerkende kracht toepassen op gezonde lunchmaaltijden die hij vóór 2022 heeft vergoed of verstrekt als de afdracht van loonheffingen ten aanzien van die maaltijden op 24 mei jongstleden onherroepelijk vaststond. De inspecteur verleent geen ambtshalve vermindering van onherroepelijk geworden afdrachten, omdat het arrest van de Hoge Raad kwalificeert als zogenoemde nieuwe jurisprudentie. 

Om alle voorzieningen die werkgevers treffen voor de gezondheid van hun werknemers gericht vrijgesteld en dus onbelast te maken, is aanpassing van regelgeving noodzakelijk. De vraag die daaraan voorafgaand gesteld moet worden is of dit wenselijk is. En zo ja, hoe ver deze vrijstelling dan zou moeten gaan en wat redelijk is. Een ‘gezonde maaltijd’ is bijvoorbeeld erg lastig te definiëren. Bovendien biedt de huidige werkkostenregeling al veel mogelijkheden. Werkgevers kunnen de vrije ruimte naar eigen behoefte inzetten. Die ruimte kan onder voorwaarden ook worden ingezet voor het onbelast verstrekken van gezonde lunchmaaltijden. In de loonbelasting geldt voor maaltijden een normbedrag. Dit houdt in dat dit bedrag voor een maaltijd op de werkplek in aanmerking genomen dient te worden als loon. Dit bedrag is voor 2024 gesteld op € 3,90. Dit bedrag geldt ongeacht de kosten van de maaltijd. Of het nu drie boterhammen met kaas en een glas melk zijn of salades, groentesmeersels, gegrilde groenten, verse soep met brood.

Het Ministerie van Financiën is momenteel bezig met de evaluatie van de werkkostenregeling (WKR).

Documenten en publicaties

  • Arrest van de Hoge Raad van 24 mei 2024, nr. 22/03305. Klik hier
  • Antwoorden op Kamervragen over bericht Hoge Raad: 'Gratis verstrekking gezonde lunchmaaltijden aan werknemers valt voor de loonbelasting onder de gerichte vrijstelling voor Arbovoorzieningen', 2024Z09243. Klik hier
  • Bericht Belastingdienst 'Gezonde lunch onder oude wetgeving (tot en met 2021) vrijgesteld, d.d. 6 juni 2024. Klik hier / Klik hier
  • KG:204:2022:34 Vragen en antwoorden over de arbovrijstelling anno 2022. Klik hier 
  • Regeling van de Staatssecretaris van Financiën van 28 december 2021 tot wijziging van onder meer enige uitvoeringsregelingen op het gebied van belastingen en toeslagen, 28 december 2021, nr. 2021-0000025821. Klik hier 

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon