Nieuws

BTW: Facturen uit het buitenland: Opgeven btw-nummer

Geplaatst: 29 februari 2024
Kenmerk: 2024.52691

BTW: Facturen uit het buitenland: Opgeven btw-nummer

In dit themabericht informeren wij u over facturen uit het buitenland en de vermelding van het btw-identificatienummer van de gemeente.

Gemeenten kopen veel diensten in van buitenlandse dienstverleners. Denk aan software, vermeldingen op websites en andere online-diensten. De buitenlandse leveranciers moeten facturen sturen zonder Nederlandse btw met vermelding van het btw-identificatienummer van de gemeente. De gemeente is de Nederlandse btw verschuldigd vanwege de btw-verleggingsregel. De verschuldigdheid van btw is verlegd naar de gemeente. De gemeente geeft de verschuldigde Nederlandse btw aan op de btw-aangifte. Vervolgens moet de Nederlandse btw worden verwerkt in de gemeentelijke administratie. 

Regelmatig worden facturen gestuurd met buitenlandse btw of met Nederlandse btw met een buitenlands btw-nummer. De praktijk leert dat buitenlandse btw wordt gefactureerd of dat Nederlandse btw wordt gefactureerd met een buitenlands btw-nummer (voor meer informatie: Klik hier) omdat de gemeente haar Nederlandse btw-identificatienummer niet heeft verstrekt aan de buitenlandse dienstverlener. De buitenlandse dienstverlener neemt dan aan dat de verleggingsregel niet geldt omdat hij geen dienst verleend aan een btw-ondernemer en dat hij buitenlandse btw of Nederlandse btw onder zijn buitenlandse btw-nummer moet factureren. Op grond van artikel 7 lid 7 onderdeel b van de Wet op de omzetbelasting wordt voor de regels van de plaats van dienst een gemeente als btw-ondernemer aangemerkt omdat de gemeente over een btw-identificatienummer beschikt. 

Gemeentelijke praktijk

Gemeenten moeten bij de aankoop van diensten in het buitenland aan de buitenlandse dienstverlener altijd hun btw-identificatienummer doorgeven. 

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.