Nieuws

BTW: Zonnepanelen openbare gebouwen

Geplaatst: 02 maart 2024
Kenmerk: 2024.52718

BTW: Zonnepanelen openbare gebouwen

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het btw-nultarief voor zonnepalen op maatschappelijk vastgoed.

Met ingang van 1 januari 2023 geldt het btw-nultarief voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen door particulieren. De Tweede Kamer heeft de Staatssecretaris van Financiën verzocht om te onderzoeken of het btw-nultarief ook kan gelden voor openbare gebouwen en andere gebouwen die worden gebruikt voor activiteiten van algemeen belang. 

In zijn brief d.d. CCC bericht de Staatssecretaris van Financiën dat het btw-nultarief voor zonnepanelen op woningen niet wordt uitgebreid. Het btw-nultarief voor zonnepanelen wordt niet uitgebreid naar zonnepanelen voor maatschappelijk vastgoed. Het is moeilijk om vast te stellen welke gebouwen openbaar zijn en/of worden gebruikt voor het algemeen belang. Daarnaast heeft een btw-nultarief voor zonnepanelen geen financieel effect voor gemeenten en provincies. Provincies en gemeenten kunnen de btw op de kosten onder voorwaarden compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Bij gemeenten en provincies zijn de kosten van btw daarom beperkt. Het verlagen van het btw-tarief is in het algemeen minder doelmatig dan een gerichte subsidie. 

Documenten en publicaties 

  • Brief 'Uitkomsten onderzoek uitbreiding btw-nultarief zonnepanelen', 24 januari 2024. Klik hier
  • Beslisnota bij Kamerbrief uitkomsten onderzoek uitbreiding btw-nultarief zonnepanelen, beleidsnota 17 januari 2024, nr. 0000011794. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.