Nieuws

LB: WKR: Verstrekkingen aan externen

Geplaatst: 29 februari 2024
Kenmerk: 2024.52676

LB: WKR: Verstrekkingen aan externen

In dit themabericht informeren wij u over de inzet van externen en de toepassing van de Werkkostenregeling.

Gemeenten maken steeds vaker gebruik van zogenoemde externen. Het inhuren van een tijdelijke medewerker is veel eenvoudiger dan het aannemen van een persoon voor een tijdelijke functie. Daarnaast is een ingeleende medewerker doorgaans sneller beschikbaar. Soms is inhuur van een externe medewerker noodzakelijk omdat de gemeente zelf niet over de kennis en ervaring beschikt om een ingewikkelde opdracht uit te voeren. De ingeleende medewerker doet net zoals de medewerker in vaste dienst mee aan een personeelsfeest, etentjes en uitjes. Ook krijgt de ingeleende medewerker een kerstpakket.

De zzp'er moet de waarde van het personeelsfeest, etentjes, uitjes en een kerstpakket dan aangeven in zijn aangifte inkomstenbelasting. Onder voorwaarden kan worden volstaan met een eindheffing. Verwerking in de vrije ruimte is niet nodig en niet correct.  

Handboek 25.4 Eindheffing verstrekkingen aan anderen dan uw werknemers, blz. 405. Klik hier

U mag de inkomstenbelasting/premie volksverzekeringen voor uw rekening nemen voor verstrekkingen aan uw zakelijke relaties die u tegelijkertijd en voor dezelfde gelegenheid ook aan uw werknemers geeft. Dat kunt u doen door over de verstrekkingen eindheffing aan ons te betalen. Uw relaties hoeven dan over deze verstrekkingen geen belasting meer te betalen.

Deze eindheffingsmogelijkheid kunt u ook gebruiken als u de belastingheffing over verstrekkingen (bijvoorbeeld een kerstpakket) aan uitzendkrachten en zzp-ers voor uw rekening wilt nemen. Voor alle verstrekkingen geldt dat u de ontvanger moet meedelen dat u eindheffing toepast. U kunt ook in uw algemene voorwaarden een bepaling opnemen dat u over deze verstrekkingen eindheffing toepast. Verder moet u vastleggen wie de ontvanger van de verstrekking is. U mag de eindheffing ook toepassen als de ontvanger van de verstrekking geen natuurlijk persoon is, maar bijvoorbeeld een bv.

Als u eindheffing toepast, zijn deze verstrekkingen geen loon voor de werknemersverzekeringen en de Zvw.

Eindheffing berekenen

Als de waarde van de verstrekking niet meer is dan € 136, betaalt u 45% eindheffing. Is de waarde van de verstrekking meer dan € 136, dan betaalt u over de volledige waarde 75% eindheffing.

Eindheffing verwerken in de aangifte
U verwerkt de eindheffing in de aangifte over het tijdvak waarin uw zakelijke relaties de verstrekkingen genieten. In de aangifte loonheffingen vermeldt u het bedrag van de eindheffing in de rubriek ‘Eindheffing publiekrechtelijke uitkeringen en tijdelijke knelpunten van ernstige aard’.

Gemeentelijke praktijk 

Moeten de verstrekkingen aan externen steeds per afzonderlijke verstrekking worden bepaald of mag een overal percentage worden toegepast zoals het percentage inlening van de gemeente? 

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.