Nieuws

SPUK: SPUK-Sport voor gemeenten 2023

Geplaatst: 26 januari 2023
Kenmerk: 2023.48429

SPUK: SPUK-Sport voor gemeenten 2023

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de aanvraag SPUK-Sport voor gemeenten 2023.

Gemeenten moeten voor 1 maart 2023 de aanvraag Specifieke uitkering stimulering sport c.q. SPUK-Sport voor gemeenten 2023 indienen. In dit nieuwsbericht informeren wij u over enige aandachtspunten.

Bewegingsonderwijs. De kosten voor bewegingsonderwijs voor basisscholen mogen niet worden meegenomen in de aanvraag SPUK-Sport voor gemeenten. Op dit moment bestaat nog onduidelijkheid of de kosten voor bewegingsonderwijs voor scholen die voortgezet onderwijs verzorgen mogen worden meegenomen in de aanvraag SPUK. Rechtbank Midden-Nederland oordeelde eerder dat dit niet het geval is. Zoals wij begrijpen is tegen deze uitspraak geen hoger beroep ingesteld. Taxnavigator adviseert om de kosten voor bewegingsonderwijs voor scholen die voortgezet onderwijs verzorgen toch mee te nemen in de aanvraag SPUK. Worden deze kosten niet meegenomen dan is het niet mogelijk of zeer complex om alsnog de financiële bijdrage te ontvangen mocht uit een andere procedure volgen dat wel recht op SPUK-Sport bestaat. Gelet op de achtergrond van de SPUK-Sportregeling voor gemeenten is het logisch dat de kosten voor het verzorgen van bewegingsonderwijs voor scholen die voortgezet onderwijs verzorgen worden vergoed via de SPUK-Sport voor gemeenten. Voor meer informatie. Klik hier

Leegstand. Leegstand moet worden toegerekend aan gebruik waarvoor recht op een SPUK-Sport voor gemeenten bestaat. Immers de klokuren voor scholen die basisonderwijs verzorgen zijn gelimiteerd en afgebakend.

Commerciële exploitanten van sportaccommodaties. De commerciële exploitanten van sportaccommodaties hebben afspraken gemaakt met de Belastingdienst over het belast met btw blijven exploiteren van sportaccommodaties. De commerciële exploitanten kunnen met terugwerkende kracht in overleg met de gemeenten de uitvoering repareren zodat een met btw belaste exploitatie van de sportaccommodatie mogelijk blijft. Gemeenten moeten een kostprijsdekkende huur factureren en de commerciële bedrijven moeten de exploitatiebijdragen die door de commerciële exploitanten aan de gemeenten in rekening wordt gebracht met btw belasten. In verband met de onzekerheid over de btw-positie van de commerciële exploitanten hebben veel gemeenten de kosten met betrekking tot de sportaccommodaties die door commerciële exploitanten worden geëxploiteerd meegenomen in de SPUK-aanvragen. Heeft de commerciële exploitant van de Belastingdienst een akkoord om de sportaccommodatie van uw gemeente belast met btw te kunnen blijven exploiteren dan mag uw gemeente de kosten niet meenemen in de aanvraag SPUK-Sport 2023. Als in het verleden teveel SPUK is ontvangen dan moet u in overleg treden met DUS-I. Waarschijnlijk moet u een gedeelte van de uitkering terugbetalen maar zeker is dat niet. Uw gemeente heeft waarschijnlijk kosten van belastingrente gemaakt in verband met het met terugwerkende kracht repareren van fiscale gebreken. Het is redelijk dat deze door DUS-I worden vergoed Voor meer informatie. Klik hier

Niet-commerciële sportbedrijven. Onder voorwaarden kunnen gemeentelijke sportbedrijven gebruik maken van de SPUK-doorschuifregeling. Klik hier

Mengpercentage. Gemeenten hebben ook ter zake van een beperkt deel van de algemene kosten (gemeentelijk mengpercentage) recht op SPUK-Sport voor gemeenten. Via de zogenoemde ORINCO-methode kunt u eenvoudig de omvang van de algemene kosten bepalen die u mag meenemen in de aanvraag SPUK-Sport voor gemeenten. Wel moet een correctie worden toegepast voor het bewegingsonderwijs voor basisscholen.

Gemeentelijk grondbedrijf. Een aandachtspunt is het gemeentelijk grondbedrijf. Worden door het gemeentelijk grondbedrijf gronden bouwrijp gemaakt voor een sportaccommodatie dan kunt u de btw voor het bouwrijp maken van de toekomstige sportaccommodatie niet in aftrek nemen op de btw-aangifte of compenseren bij het BTW-compensatiefonds. De kosten kunt u wel meenemen in de aanvraag SPUK-Sport voor gemeenten.

Stimulering sport en bewegen. De verschillende afdelingen van gemeenten maken kosten met btw voor sport en bewegen. Onder voorwaarden kunt u deze kosten meenemen in de aanvraag SPUK-Sport voor gemeenten. 

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.