Nieuws

Belastingdienst: Kamervragen inzake renseignering

Geplaatst: 31 januari 2023
Kenmerk: 2023.48465

Belastingdienst: Kamervragen inzake renseignering

In dit nieuwsbericht informeren wij u over Kamervragen inzake renseignering.

Veel gemeenten hebben in het kader van de verplichte renseignering gegevens aan de Belastingdienst aangeleverd. Veel gemeenten zullen de personen van wie zij informatie hebben doorgegeven aan de Belastingdienst hierover informeren. De ervaring leert dat dit tot vragen kan leiden. Wij sluiten niet uit dat personen worden geconfronteerd met onverwachte belastingheffing. Ook is het mogelijk dat de aangeleverde gegevens de Belastingdienst de aanleiding geven om van bepaalde personen meer informatie op te vragen om ook in het verleden genoten inkomsten alsnog te belasten. De Belastingdienst kan met terugwerkende belasting innen zolang de vordering van de Belastingdienst niet is verjaard. 

Kamervragen 

Vragen van het lid Ellemeet (GroenLinks) aan de Minister voor Langdurige Zorg en Sport en de staatssecretaris van Financiën over de renseigneringsverplichting (ingezonden 27 januari 2023).

Vraag 1: Bent u bekend met de renseigneringsverplichting?

Vraag 2: Kunt u aangeven waarom deze verplichting ook geldt voor zorgaanbieders, aangezien zij een btw-vrijstelling hebben voor het inhuren van personeel?

Vraag 3: Waarom is ervoor gekozen om alle zorgaanbieders voor 1 februari alle betalingen aan derden in 2022 te laten melden? Begrijpt u dat de zorgaanbieders hierdoor in tijdnood komen?

Vraag 4: Waarom is ervoor gekozen om de maatregel met terugwerkende kracht te laten gelden voor zorgaanbieders?

Vraag 5: Bent u zich, door deze maatregel met terugwerkende kracht te laten gelden, bewust van de grote administratieve lasten van zorgverleners? Deelt u de mening dat dit botst met de doelstellingen uit het programma (Ont)Regel de Zorg?

Vraag 6: Op welke wijze zijn zorgaanbieders geïnformeerd over deze verplichting?

Vraag 7: Op welke wijze is de regeldruk van deze maatregel voor zorgaanbieders getoetst? Hoe zijn de resultaten daarvan meegenomen in de uitvoering van de maatregel?

Vraag 8: Bent u bereid om zorgaanbieders, vanwege hun btw-vrijstelling, (tenminste tijdelijk) uit te zonderen van deze maatregel? 

Vraag 9: Kunt u deze vragen voor 1 februari a.s. beantwoorden?

Documenten en publicaties

  • Kamervragen renseignering betalingen aan derden door zorgaanbieders, nr. 2023Z01261. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.