Nieuws

OVB: Standpunt kennisgroep overdrachtsbelasting Belastingdienst. Exploitatiebijdrage en de verschuldigdheid van overdrachtsbelasting

Geplaatst: 07 augustus 2023
Kenmerk: 2023.50347

OVB: Standpunt kennisgroep overdrachtsbelasting Belastingdienst. Exploitatiebijdrage en de verschuldigdheid van overdrachtsbelasting

In dit nieuwsbericht informeren wij u over een memo van de kennisgroep Overdrachtsbelasting van de Belastingdienst inzake de verschuldigdheid van overdrachtsbelasting over exploitatiebijdragen.

Exploitatiebijdrage 

Gemeenten innen exploitatiebijdragen van projectontwikkelaars en initiatiefnemers. Zoals eerder bericht is een exploitatiebijdrage niet belast met btw als met de exploitatiebijdrage wordt beoogd om in het kader van de planontwikkeling kosten van de gemeente te dekken die door de gemeente als overheid zijn gemaakt. De gemeente factureert geen btw en de gemeente kan de btw op de kosten compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Verkoopt en levert de gemeente btw-bouwgrond in combinatie met de inning van een exploitatiebijdrage dan is afhankelijk van de feiten de gehele of een deel van de exploitatiebijdrage volgens de Belastingdienst toch belast met btw ondanks het feit dat de exploitatiebijdrage als overheid wordt geïnd. Volgens (sommige eenheden van) de Belastingdienst moet de exploitatiebijdrage afhankelijk van de feiten geheel of gedeeltelijk worden toegerekend aan de levering van de btw-bouwgrond. 

Standpunt kennisgroep overdrachtsbelasting Belastingdienst

Recent is een standpunt gepubliceerd van de kennisgroep Overdrachtsbelasting van de Belastingdienst met betrekking tot de verschuldigdheid van overdrachtsbelasting en exploitatiebijdragen. De kennisgroep Overdrachtsbelasting neemt het standpunt in dat de exploitatiebijdrage te allen tijde dient te worden toegerekend aan de waarde van de grond en daarom is belast met overdrachtsbelasting. 

Op bladzijde 5 wordt vermeld: "De Kennisgroep Overdrachtsbelasting is van mening dat de exploitatiebijdrage onderdeel is van de tegenprestatie die bij de verkoop van de koper is bedongen"; "Subsidiair is de kennisgroep van mening dat de exploitatiebijdrage te allen tijde dient te worden toegerekend aan de waarde van de grond". 

Gemeentelijke praktijk 

De gemeente wijzigt een recht van erfpacht in verband met de omvang van de bebouwing van een perceel en de gemeente ontvangt een financiële bijdrage in verband met de aanpassing van gemeentelijk openbaar gebied in de omgeving. 

Documenten en publicaties

  • Memo kennisgroep Overdrachtsbelasting inzake exploitatiebijdragen. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.