Nieuws

BTW: BTW-verleggingsregel: Vaststellen identiteit afnemer

Geplaatst: 05 augustus 2023
Kenmerk: 2023.50145

BTW: BTW-verleggingsregel: Vaststellen identiteit afnemer

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het arrest van de Hoge Raad van 12 mei 2023, nr. 20/0174. De Hoge Raad oordeelt dat de btw-verleggingsregel alleen van toepassing is als de identiteit van de koper c.q. de afnemer kan worden vastgesteld door de verkoper. Voor het toepassen van de btw-verleggingsregeling is het vaststellen van de identiteit van de afnemer een vereiste.

Als de gemeente als btw-ondernemer goederen verkoopt en levert tegen een meer dan symbolische vergoeding dan moet de gemeente btw factureren tenzij een btw-vrijstelling geldt. Verkoopt en levert de gemeente oud papier, oud ijzer, kleding en oud glas aan opkopers dan moet de gemeente btw factureren volgens het uitgangspunt van de btw-regelgeving. De gemeente factureert btw en voldoet deze btw aan de Belastingdienst. De koper vraagt de btw op zijn btw-aangifte terug als de koper een btw-ondernemer is. De btw-verleggingsregel geldt ter zake van oud papier, oud ijzer, kleding, oud glas en andere ingezamelde goederen die als grondstof dienen en bij verkoop aan opkopers geld opleveren. Bij toepassing van de btw-verleggingsregel factureert de gemeente geen btw. De opkoper brengt zichzelf btw in rekening en neemt deze btw vervolgens in aftrek op dezelfde btw-aangifte. Maakt de opkoper de factuur op dan geldt de btw-verleggingsregel ook en wordt geen btw gefactureerd. De btw is en blijft verlegd. 

Volgens de Hoge Raad geldt de btw-verleggingsregel niet altijd. Voor toepassing van de verleggingsregeling in de omzetbelasting is vereist dat door de Belastingdienst de identiteit van de afnemer kan worden vastgesteld. Volgens de Hoge Raad is de vaststelling van de identiteit van de afnemer c.q. opkoper noodzakelijk voordat de btw-verleggingsregeling kan worden toegepast. In het arrest bleek de opkoper niet over een geldig btw-identificatienummer te beschikken. 

Gemeentelijke praktijk

Heeft uw gemeente de identiteit vastgesteld van de opkopers van oud papier, oud ijzer, kleding, oud glas en andere ingezamelde goederen die als grondstof dienen en bij verkoop aan opkopers geld opleveren? Gelet op het arrest van de Hoge Raad moet de gemeente in ieder geval over een geldig btw-nummer van de opkoper beschikken als de btw-verleggingsregel door de gemeente wordt toegepast. 

Documenten en publicaties

  • Arrest Hoge Raad 12 mei 2023, nr. 20/01740. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.