Nieuws

BCF: Standpunt kennisgroep Belastingdienst inzake de verstrekking aan een individuele derde

Geplaatst: 08 augustus 2023
Kenmerk: 2023.50321

BCF: Standpunt kennisgroep Belastingdienst inzake de verstrekking aan een individuele derde

In dit vaktechnisch bericht informeren wij u over een standpunt van de kennisgroep van de Belastingdienst inzake de reikwijdte van de uitsluiting van het recht op compensatie van btw van artikel 4, eerste lid, letter a van de Wet op het BTW-compensatiefonds c.q. de verstrekking aan een individuele derde. 

De werknemers van de Sociale Dienst van de gemeente X verrichten hun werkzaamheden op een locatie die wordt gedeeld met een andere organisatie. De gemeente is eigenaar van het kantoorgebouw en de inventaris in het gebouw. De gemeente koopt de kantoorfaciliteiten in waaronder de mogelijkheid om te kopiëren met kopieerapparaten. De werknemers van de andere organisatie mogen gratis gebruik maken van de kantoorfaciliteiten die de gemeente heeft ingekocht. De gemeente brengt de andere organisatie geen kosten in rekening. Kan de gemeente alle btw op de kosten van de kopieerapparaten compenseren bij het BTW-compensatiefonds? Kan het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds ook gedeeltelijk worden uitgesloten? 

De kennisgroep -Overheid, Vrijstellingen en Internationaal- merkt op dat in artikel 4 Wet op het BTW-compensatiefonds niet is opgenomen dat de uitsluiting geldt 'voorzover' een goed aan een individuele derde ter beschikking wordt gesteld. Omdat de term 'voorzover' in de bepaling ontbreekt kan worden geconcludeerd dat in het geheel geen recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds bestaat of dat juist alle btw op de kosten kan worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. De kennisgroep van de Belastingdienst neemt het standpunt in dat de uitsluiting gedeeltelijk van toepassing is. De inspecteur moet de omvang van de uitsluiting van het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds bepalen.

Documenten en publicaties

  • Standpunt kennisgroep -Overheid, Vrijstellingen en Internationaal- van de Belastingdienst. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.