Nieuws

LB: Kamervragen inzake grenswerkers

Geplaatst: 08 juli 2023
Kenmerk: 2023.49985

LB: Kamervragen inzake grenswerkers

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het antwoord van de Staatssecretaris van Financiën op Kamervragen over de fiscale behandeling van grenswerkers.

Staatssecretaris Van Rij (Fiscaliteit en Belastingdienst) geeft antwoord op vragen over de fiscale behandeling van grenswerkers. De Tweede Kamerleden Boutkan (Volt) en Van Dijk (CDA) hebben deze vragen gesteld.

1. Algemeen

De fiscale positie van grenswerkers is complex omdat grenswerkers te maken krijgen met belastingregels van het werkland en belastingregels van het woonland. De belastingstelsels van landen zijn doorgaans niet volledig afgestemd op elkaar.

Grenswerkers lopen het fiscale risico dat zij in twee landen belasting moeten betalen. Nederland sluit met andere landen belastingverdragen om het risico van dubbele heffing van belasting te voorkomen. In het belastingverdrag wordt bepaald of het woonland of het werkland belasting mag heffen.

2. Thuiswerken

Het thuiswerken door grenswerkers kan tot gevolg hebben dat ook in het woonland belasting is verschuldigd over het inkomen of een gedeelte van het inkomen dat vanuit een het land van de werkgever wordt betaald.

Het thuiswerken van grenswerkers kan ongewenste fiscale gevolgen hebben voor de werkgever op het gebied van de vennootschapsbelasting. De Belastingdienst kan het standpunt innemen dat een gedeelte van de winst is belast in het woonland van de grenswerker omdat de werkgever aldaar over een vaste inrichting beschikt.

3. Overleg met de buurlanden België en Duitsland

Nederland wil duidelijke afspraken maken met België en Duitsland over de fiscale aspecten van thuiswerken. Nederland wil dat in de belastingverdragen wordt vastgelegd hoeveel dagen een grenswerker kan thuiswerken zonder verschuiving van het recht om belasting te heffen naar het woonland. Inmiddels is verschillende keren gesproken met België en Duitsland maar is nog geen overeenstemming bereikt over het aanpassen en/of wijzigen van de gesloten belastingverdragen.

Het is bedoeling om het onderwerp op de Europese agenda te zetten. België zal het onderwerp agenderen tijdens het Belgische voorzitterschap van de EU in de eerste helft van 2024.

Documenten en publicaties 

  • Antwoord op Kamervragen inzake grensarbeiders, nr. 2023-000015507, 3 juli 2023. Klik hier
  • Beslisnota Antwoord op Kamervragen inzake grensarbeiders, nr. 2023-000015507, 3 juli 2023. Klik hier
  • Aanbiedingsbrief Antwoord op Kamervragen inzake grensarbeiders, nr. 2023-000015507, 3 juli 2023. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.