Nieuws

BCF: Lachgascilinders: milieustraat

Geplaatst: 05 juli 2023
Kenmerk: 2023.49953

BCF: Lachgascilinders: milieustraat

In dit themabericht informeren wij u over de inzameling van lachgascilinders en het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds.

Met ingang van 1 januari 2023 geldt een verbod op het gebruik van lachgas voor recreatieve doeleinden. Het professioneel gebruik van lachgas voor medische en technische doeleinden blijft wel toegestaan, net als het gebruik van lachgas als toevoeging aan voedingsmiddelen. Het statiegeld op lachgascilinders is afgeschaft. Veel legen lachgascilinders verdwijnen in het restafval en kunnen ontploffen tijdens de reguliere inzameling en afvalverbranding waardoor schade kan ontstaan aan vuilniswagens en afvalenergiecentrales. Vuilverwerkingsbedrijven moeten extra veiligheidsmaatregelen nemen en hebben meer reparatiekosten. De NVRD en de Vereniging Afvalbedrijven pleitten daarom eerder bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat voor het juridisch mogelijk maken voor millieustraten om de cilinders in te nemen en de (her)invoering van een statiegeldsysteem. Zoals wij begrijpen wordt thans overlegd over de mogelijkheid om het inzamelen van lege lachgascilinders door gemeenten mogelijk te maken.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.