Nieuws

IB: Middelingsregeling: Wisselend inkomen: stoppen met werken

Geplaatst: 02 februari 2023
Kenmerk: 2023.48520

IB: Middelingsregeling: Wisselend inkomen: stoppen met werken

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de mogelijkheid om met middeling de kosten van inkomstenbelasting te verminderen.

Wat is middeling?

Een natuurlijk persoon betaalt ieder jaar over het inkomen inkomstenbelasting. Het kan voorkomen dat het inkomen sterk wisselt. In dat geval wordt in het jaar waarin weinig wordt verdiend weinig inkomstenbelasting betaald. In het jaar waarin veel inkomen wordt verdiend wordt veel inkomstenbelasting betaald. Per saldo wordt meer betaald dan in het geval hetzelfde bedrag aan inkomen gelijkmatig wordt ontvangen door de natuurlijk persoon. Om de persoon met een wisselend inkomen voor wat betreft de inkomsten gelijk te behandelen met een persoon die hetzelfde bedrag heeft ontvangen kent de Inkomstenbelasting de zogenoemde middelingsregeling.

Bij middeling kijkt de Belastingdienst naar de gemiddelde inkomsten. Het gaat om het inkomen dat in drie volgende jaren is ontvangen. Over dit gemiddelde berekent de Belastingdienst hoeveel inkomstenbelasting moet worden betaald. Is het gemiddelde bedrag aan inkomstenbelasting lager dan de betaalde inkomstenbelasting dan bestaat onder voorwaarden recht op teruggaaf van inkomstenbelasting. Er geldt een drempelbedrag van € 545.

Voorwaarden middeling

U moet op tijd middeling aanvragen: binnen 36 maanden nadat de laatste definitieve aanslag van de 3 middelingsjaren vaststaat. Vanaf 1 januari 2023 vervalt de middelingsregeling. Het laatste tijdvak waarover u kunt middelen is 2022, 2023 en 2024.

Praktijk 

In welke situaties wordt middeling toegepast? 

  • Een persoon stopt in aanloop naar het pensioen met werken en bekostigt het prepensioen met eigen financiële middelen.
  • Een persoon maakt gebruik van een jaar van sabbatical c.q. een persoon stopt tijdelijk met werken.
  • Een student start zijn loopbaan.  
  • Een persoon stopt met werken vanwege de zorg voor kinderen of mantelzorg. 

Documenten en publicaties

  • Inkomstenbelasting, middeling (Besluit middeling), 11 augustus 2023, nr. 2023-180526. Klik hier
  • Middeling aanvragen bij sterk wisselende inkomsten. Klik hier
  • Mijn jaarinkomens verschillen: kan ik geld terugvragen door middeling? Klik hier
  • Wetsvoorstel Belastingplan 2023 MvT. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.