Nieuws

BTW: BCF: Fiscale eenheid btw tussen gemeente en BV

Geplaatst: 02 februari 2023
Kenmerk: 2023.48529

BTW: BCF: Fiscale eenheid btw tussen gemeente en BV

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het bestaan van een zogenoemde fiscale eenheid btw tussen de gemeente en de vennootschap waarvan de gemeente de aandelen houdt.

Gemeente en BV

Steeds meer gemeenten richten een BV op. De BV verzorgt werkzaamheden voor de gemeente. Het werken met een BV heeft als voordeel dat werkzaamheden indirect op een afstand worden geplaatst. Hoewel de gemeente de aandelen van de BV houdt is en blijft de BV voor de heffing van btw een afzonderlijke belastingplichtige. De activiteiten van de BV worden voor de heffing van btw afzonderlijk in aanmerking genomen.

Als de BV werkzaamheden voor de gemeente verzorgd en de BV ontvangt een vergoeding voor deze werkzaamheden dan moet de BV btw aan de gemeente factureren tenzij de werkzaamheden zijn vrijgesteld van de heffing van btw omdat een btw-vrijstelling geldt. Als een gemeente een activiteit onderbrengt in een BV en deze BV verzorgt werkzaamheden voor de gemeente dan kan een extra btw-last ontstaan. Dit is het geval als de gemeente de btw die de BV in rekening brengt niet kan compenseren bij het BTW-compensatiefonds of niet kan verrekenen op de btw-aangifte. De BV verzorgt bijvoorbeeld het onderhoud van de gemeentelijke begraafplaats(en).

Fiscale eenheid btw

Onder voorwaarden kunnen de gemeente en de BV een zogenoemde fiscale eenheid btw vormen. Als de gemeente en de BV een fiscale eenheid btw vormen dan zijn de gemeente en de BV voor de heffing van btw één belastingplichtige. Een fiscale eenheid btw betekent geen factureringsplicht van gemeente naar BV en geen factureringsplicht van BV naar gemeente. Kortom tussen gemeente en BV is de dienstverlening vrij van btw.

De gemeente en een BV kunnen een fiscale eenheid btw vormen als sprake is van financiële, organisatorische en economische verwevenheid. De gemeente heeft 100% van de aandelen of meer dan de helft van de aandelen van de vennootschap zodat sprake is van financiële verwevenheid. Uit de financiële verwevenheid volgt de organisatorische verwevenheid. De aandeelhouder benoemt, schorst en ontslaat van de bestuurders. 

De Hoge Raad heeft in zijn arrest van 22 april 2005, nr. 38.659 en zijn arrest van 27 januari 2006, nr. 41.316, bevestigd dat een fiscale eenheid btw bestaat vanaf het moment dat aan de voorwaarden is voldaan. Ter zake van de btw op de kosten die de BV maakt heeft de fiscale eenheid volgens Taxnavigator recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds volgens sommige eenheden van de Belastingdienst. 

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.