Nieuws

BTW: Standpunt kennisgroep Belastingdienst inzake flexplekken en werkplekken

Geplaatst: 09 augustus 2023
Kenmerk: 2023.50332

BTW: Standpunt kennisgroep Belastingdienst inzake flexplekken en werkplekken

In dit vaktechnisch bericht informeren wij u over het standpunt van de kennisgroep -Overheid, Vrijstellingen en Internationaal- inzake de verhuur van flexplekken. In tegenstelling tot veel eenheden van de Belastingdienst neemt de kennisgroep van de Belastingdienst het standpunt in dat het ter beschikking stellen van werkplekken onder voorwaarden een met btw belaste prestatie kan betreffen. 

Uitgangspunten 

Stichting X is eigenaar van een onroerende zaak. In deze onroerende zaak is een fysiek afgebakende ruimte met meerdere werkplekken c.q. flexplekken aanwezig. Deze werkplekken worden tegen vergoeding per dagdeel aan verschillende partijen ter beschikking gesteld. Iedere werkplek wordt daadwerkelijk aan afzonderlijke afnemers verhuurd. De stichting verhuurt niet de gehele ruimte aan afnemers. Er gelden geen afspraken voor verhuur aan bepaalde afnemers voor een langere periode. 

Een flexplek bestaat onder andere uit een in hoogte verstelbaar bureau, een bureaustoel, een beeldscherm, een toetsenbord en aansluitingen voor het netwerk. Verder is bij de vergoeding inbegrepen het gebruik van koffie/thee, internet, printers, persoonlijke lockers en een kantine. 

Standpunt kennisgroep Belastingdienst 

De verhuur van een flexplek kwalificeert niet als de (vrijgestelde) verhuur van een onroerende zaak zoals bedoeld in artikel 11, eerste lid aanhef en onderdeel b van de Wet op de omzetbelasting. Uit de feitenvaststelling volgt dat de verhuur van de werkplek niet voldoet aan de cumulatieve voorwaarden die gelden voor een btw-vrijgestelde huur. Met name is niet komen vast te staan dat de afnemer de zaak kan gebruiken als ware hij eigenaar ervan en dat hij ieder ander van het genot van het recht kan uitsluiten. 

Documenten en publicaties

  • Standpunt kennisgroep -Overheid, Vrijstellingen en Internationaal- van de Belastingdienst, nr.19-210-0012. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.