Nieuws

BTW: Exploitatie vastgoed; berekening aftrek btw op kosten

Geplaatst: 10 augustus 2023
Kenmerk: 2023.50395

BTW: Exploitatie vastgoed; berekening aftrek btw op kosten

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam van 25 mei 2023, nrs. 21/00394 tot en met 21/00403, inzake het recht op aftrek van btw op kosten de kosten van vastgoed.

Het Gerechtshof Amsterdam bevestigt de uitspraak van Rechtbank dat het recht op aftrek van btw op de kosten moet worden bepaald op basis van omzetverhoudingen en niet op basis van het aantal belast met btw en btw-vrijgestelde vierkante meters vastgoed. 

Feiten

Een concern van verschillende vennootschappen exploiteert opslagruimten voor bedrijven en particulieren. Daarnaast verhuren de onderdelen van het concern aanhangwagens, parkeerplaatsen, verhuiswagens en worden verhuisartikelen verkocht. Overige activiteiten van het concern zijn goederenontvangst, pakketbezorging, haal- en brengservices, kantoor- en telefoondiensten, brede drive-through naar de opslagruimten en spreekruimtefaciliteiten.

De verhuur van opslagruimten aan particulieren is niet belast met btw. De verhuur van opslagruimten aan ondernemers is belast met btw als kan worden geopteerd voor een met btw belaste huur. Een vennootschap van het concern verzorgt de verbouwing van de opslagruimten van het concern.

De verschillende vennootschappen van het concern vormen een fiscale eenheid omzetbelasting.

Geschil

Het geschil met de Belastingdienst betreft de vraag welk bedrag aan btw op de kosten van de verbouwingen op de btw-aangifte in aftrek kan worden genomen. Moet dit bedrag worden bepaald op basis van omzetverhoudingen van de fiscale eenheid btw of op basis van werkelijk gebruik. Het werkelijk gebruik wordt bepaald op basis van de vrijgestelde en de belast met btw verhuurde vierkante meters per vestiging waarbij de algemene ruimten moeten worden verdeeld over de belast met en btw-vrij verhuurde meters.

Procedure

Het gerechtshof Amsterdam bevestigt in zijn uitspraak van 25 mei 2023, nrs. 21/00394 tot en met 21/00403, de uitspraak van rechtbank Noord-Holland van 4 mei 2021 nrs. HAA 20/1217, HAA 20/1218 en HA 20/1220 tot en met 20/1227, dat de aftrek van btw op de kosten moet worden bepaald op basis van omzetverhoudingen en niet op basis van vierkante meters. 

Documenten en publicaties

  • Uitspraak gerechtshof Amsterdam d.d. 25 mei 2023, nrs. 21/00394 tot en met 21/00403. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.