Nieuws

BTW: Saldering en btw

Geplaatst: 11 maart 2023
Kenmerk: 2023.52828

BTW: Saldering en btw

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Rechtbank Noord-Holland van 9 februari 2023, nr. AWB - 21/1712 inzake saldering en de verschuldigdheid van btw.

Eiseres heeft met A een overeenkomst gesloten voor het ontwerpen, bouwen, financieren en het beschikbaar houden van een infrastructuur. Voor deze dienst betaalt A voor een vergoeding aan eiseres. De hoogte van die vergoeding is onder andere afhankelijk van de mate van beschikbaarheid.. Voor deze dienstverlening heeft eiseres diverse leningen afgesloten. Deze leningen bestaan uit leningen met een vast en variabel rentepercentage. Om het renterisico hiervan af te dekken zijn partijen een hedge-regeling overeengekomen. Indien het variabele rentedeel daalt naar minder dan X%, dient eiseres het verschil tussen de variabele rente en X% aan A te betalen en indien de variabele rente hoger zijn dan X% dan dient A het verschil tussen de variabele rente en X% te betalen aan eiseres. Omdat de variabele rente lager waren dan X% heeft eiseres dit verschil betaald aan A. In geschil is of die betaling een prijsvermindering is ter zake van de dienst die eiseres aan A verricht of dat dit een afzonderlijke prestatie van A aan eiseres is. Indien sprake is van een prijsvermindering heeft eiseres recht op een teruggaaf ter zake van de omzetbelasting die al is voldaan voor de dienst. Naar het oordeel van de rechtbank is geen sprake van een prijsvermindering, maar van een vergoeding voor een afzonderlijke prestatie van A aan eiseres. De hedge-regeling heeft een andere economische functie en is onvoldoende nauw verbonden met de dienst die eiseres aan A verricht om te kunnen concluderen dat sprake is van één enkele en ondeelbare economische prestatie waarvan splitsing kunstmatig is.

Documenten en publicaties

  • Rechtbank Noord-Holland van 9 februari 2023, nr. AWB - 21/1712. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.