Nieuws

BTW: Ontwikkelingsbedrijf: Bouwterrein-btw: standpunt kennisgroep

Geplaatst: 13 mei 2023
Kenmerk: 2023.49689

BTW: Ontwikkelingsbedrijf: Bouwterrein-btw: standpunt kennisgroep

In dit nieuwsbericht informeren wij u over standpunten van de Belastingdienst inzake terrein die zijn bestraat of verhard met stenen en/of bestratingsmateriaal dat eenvoudig kan worden verwijderd.

In antwoord op een Woo-verzoek is documentatie gepubliceerd van de Belastingdienst inzake het btw-bouwterrein.

In de situatie dat een aannemer het terrein oplevert met bestrating in de vorm van klinkers, dient voor de toepassing van artikel 3, eerste lid, onderdeel c, van de Wet OB - evenals bij de eerste vraag is geschiedt - beoordeeld to worden of de klinkers na plaatsing tezamen zijn aan to merken als een gebouw in de zin van artikel 11, derde lid, onderdeel a, van de Wet OB. Evenals bij stelconplaten geconcludeerd is, ben ik van mening dat ook de klinkers na plaatsing niet kunnen worden aangemerkt als een gebouw. De klinkers tezamen vormen - evenmin als bij stelconplaten het geval is - niet een werk van grond-, weg- of waterbouwkundige aard als bedoeld in de parlementaire geschiedenis. De klinkers zijn eenvoudig to verwijderen en to verplaatsen (daarbij kan gebruik worden gemaakt van een shovel, waarbij in een keer een aantal vierkante meters worden verwijderd), en vormen tezamen beschouwd geen constructie die als bouwwerk kan worden aangemerkt. De klinkers zijn na verwijdering normaliter weer geschikt voor hergebruik. Ook in dit geval is er van een als onroerende zaak aan to merken gebouw geen sprake. 

Documenten en publicaties

  • Standpunt Belastingdienst inzake btw-bouwterrein, 21 juni 2022. Klik hier
  • Standpunt Belastingdienst inzake kadeterrein/btw-bouwterrein, 21 juni 2022. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.