Nieuws

LB: Internetvergoeding: CAO-gemeenten

Geplaatst: 19 mei 2023
Kenmerk: 2023.49734

LB: Internetvergoeding: CAO-gemeenten

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de internetvergoeding en de CAO-gemeenten.

Medewerkers van een gemeente die thuiswerken hebben vanaf 1 mei 2023 recht op een vergoeding hybride werken van € 3,- netto per dag. De vergoeding bestaat uit twee delen. Ten eerste een thuiswerkvergoeding ter hoogte van netto € 2,15 en ten tweede een internetvergoeding van netto € 0,85.

De Belastingdienst heeft geen landelijke goedkeuring vastgesteld waarin is goedgekeurd dat de € 0,85 internetvergoeding belastingvrij kan worden verstrekt. Wel heeft de Belastingdienst een beoordelingskader geschetst op basis waarvan de Belastingdienst in een concreet geval kan beoordelen of aan de voorwaarden voor het belastingvrij verstrekken van de internetvergoeding is voldaan.

Onder voorwaarden kan een gemeente de werkelijke kosten van een noodzakelijke voorziening belastingvrij vergoeden aan een werknemer op basis van een gerichte vrijstelling. De gemeente moet aannemelijk maken dat de werknemer gebruik moet kunnen maken van internet voor de behoorlijke vervulling van zijn dienstbetrekking bij de gemeente.

Om de vrijstelling te kunnen toepassen moet op grond van artikel 31a, vierde lid van de Wet op de loonbelasting 1964 onderzoek naar de werkelijke kosten worden gedaan. In het artikel en elders in de wet- en regelgeving wordt niet aangegeven c.q. bepaald hoe een dergelijk onderzoek naar de kosten moet worden uitgevoerd. De vergoeding voor kosten van internet betreft regelmatige kosten en het aantal aanbieders van internet is beperkt zodat de werkgever volgens de Belastingdienst onderzoek moet doen naar de kosten c.q. de prijzen die aanbieders van internet als abonnementsprijs hanteren. Een eigen bijdrage vanwege privégebruik van het internetabonnement staat de toepassing van de belastingvrijstelling niet in de weg. Gelet op de kosten van een internetabonnement acht de Belastingdienst een vaste internetvergoeding van € 0,85 per thuiswerkdag niet te hoog.

Sommige gemeenten hebben reeds een eigen vergoedingsregeling voor de internetaansluiting. De gemeente kan maximaal de noodzakelijke maandelijkse kosten belastingvrij vergoeden. Wordt door de samenloop van de gemeentelijke vergoedingsregel en CAO-vergoeding meer vergoed dan de noodzakelijke kosten dan is dit meerdere loon en moeten loonheffingen worden ingehouden. De gemeente kan het verschil tussen het bedrag dat wordt vergoed en de noodzakelijke kosten aanwijzen als eindheffingsloon en onderbrengen in de vrije ruimte.

Documenten en publicaties 

  • Paragraaf 22.1.7 'Noodzakelijke gereedschappen, computers, mobiele communicatiemiddelen en dergelijke apparatuur', Handboek Loonheffingen (versie februari 2023). Klik hier 

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.