Nieuws

LB: Handhavingsplan arbeidsrelaties tranche 2023

Geplaatst: 11 augustus 2023
Kenmerk: 2023.50420

LB: Handhavingsplan arbeidsrelaties tranche 2023

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het Handhavingsplan arbeidsrelaties tranche 2023.

De Belastingdienst heeft het Handhavingsplan Arbeidsrelaties 2023 gepubliceerd. In dit handhavingsplan beschrijft de Belastingdienst op welke wijze de Belastingdienst de handhaving van de fiscale aspecten die in acht moeten worden genomen bij arbeidsrelaties wil versterken en verbeteren. Het handhavingsplan is een uitwerking van de voornemens en uitgangspunten die zijn opgenomen in de ‘Voortgangsbrief werken met en als zelfstandige(n)’ van 16 december 2022 van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Staatsecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst.

Achtergrond

Het Handhavingsplan Schijnzelfstandigheid 2023 is gericht op het bestrijden van zogenoemde schijnzelfstandigheid. Volgens de Belastingdienst is sprake van schijnzelfstandigheid als arbeid wordt verricht als ZZP-er maar in feite sprake is van werknemerschap c.q. de arbeid in feite als werknemer verricht. Deze situatie vindt het Kabinet ongewenst en moet de Belastingdienst bestrijden. Schijnzelfstandigheid tast de bestendigheid van de arbeidsmarkt aan. In de praktijk is schijnzelfstandigheid moeilijk aan te pakken. In verband met de bestrijding van schijnzelfstandigheid is de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) vastgesteld. De Wet DBA is door een handhavingsmoratorium beperkt toegepast. Vanwege het handhavingsmoratorium wordt schijnzelfstandigheid alleen bestreden door de Belastingdienst in situaties waarbij sprake is van zogenoemde kwaadwillendheid of in de situatie dat een opdrachtnemer en opdrachtgever een gerichte aanwijzing van de Belastingdienst dat sprake is van een dienstbetrekking wordt genegeerd.

De Belastingdienst handhaaft in de praktijk door het handhavingsmoratorium alleen in incidentele gevallen. De Algemene Rekenkamer en de Auditdienst Rijk hebben in rapporten deze situatie bekritiseerd. Het Kabinet heeft als reactie op deze rapporten aangegeven om het handhavingsmoratorium zo snel als mogelijk maar uiterlijk per 1 januari 2025 op te heffen. De Belastingdienst wordt verstrekt om het toezicht te verbeteren.

Het afschaffen van het handhavingsmoratorium is de eerste actie van het Kabinet inzake de bestrijding van de zogenoemde schijnzelfstandigheid. De actie past bij de maatregelen die het Kabinet in eerder heeft aangekondigd. Het Kabinet streeft naar:

  1. Een gelijk speelveld voor de verschillende contractsvormen;
  2. Meer duidelijkheid over wanneer wordt gewerkt als werknemer en wanneer wordt gewerkt als ZZP-er; het introduceren van een civielrechtelijk (rechts)vermoeden van een arbeidsovereenkomst;
  3. Verbetering van de handhaving en bestrijding van schijnzelfstandigheid.

Documenten en publicaties 

  • Handhavingsplan arbeidsrelaties tranche 2023. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.