Nieuws

BTW: BCF: Rijksbijdrage Startbouwimpuls

Geplaatst: 30 augustus 2023
Kenmerk: 2023.50677

BTW: BCF: Rijksbijdrage Startbouwimpuls

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de btw-aspecten van de Rijksbijdrage Startbouwimpuls.

Met de Startbouwimpuls (SBI) wil het Rijk ontwikkelingsprojecten ondersteunen die die planologisch zover zijn uitgewerkt dat het project in 2024/2025 kan starten maar dat door veranderende economische omstandigheden het project niet meer rendabel is. Gemeenten kunnen van begin september tot uiterlijk 1 oktober 2023 een verzoek om een financiële bijdrage bij het Rijk indienen. 

In het conceptaanvraag formulier wordt gevraagd waaraan de financiële bijdrage wordt besteed. Wordt de financiële bijdrage besteed aan werkzaamheden ter zake waarvan de gemeente recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds heeft dan wordt de financiële bijdrage gekort. De korting wordt afgestort in het BTW-compensatiefonds. 

Regel 58 van het excelaanvraagformulier startbouwimpuls is een belangrijk aandachtspunt. Volgens Taxnavigator mag geen korting inzake de btw plaatsvinden als de gemeente de financiële bijdrage van het Rijk één op één doorbetaald aan de ontwikkelaar.  

Documenten en publicaties 

  • Afwegingskader Startbouwimpuls (SBI), 29 augustus 2023, nr. 0000529463. Klik hier 
  • Beslisnota Startbouwimpuls. Klik hier 

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.