Nieuws

BTW: Boete: niet afnemen btw-bouwgrond

Geplaatst: 26 augustus 2023
Kenmerk: 2023.50624

BTW: Boete: niet afnemen btw-bouwgrond

In dit themabericht informeren wij u over de btw-aspecten en overdrachtsbelastingaspecten van het niet afnemen van btw-bouwterrein(en).

De gemeente heeft een btw-bouwterrein verkocht aan particulier of ondernemer. Gelet op de gestegen bouwkosten wil de koper het terrein niet meer afnemen. In de koopovereenkomst is opgenomen dat de koper aan de gemeente een boete moet betalen als hij de btw-bouwgrond niet afneemt van de gemeente. De boete bedraagt 10% van de kavelwaarde. 

Is de boete belast met btw? 

De boete is volgens de Staatssecretaris van Financiën niet belast met btw. In onderdeel '8.3. Onbelastbare (schade)vergoeding bij de ontbinding of wijziging van een overeenkomst' van het Besluit 'Omzetbelasting. Levering en verhuur van onroerende zaken', 19 september 2013, nr. BLKB2013/1686M wordt vermeld: "In de praktijk nemen partijen in de door hen gesloten overeenkomst voor het verrichten van een prestatie geregeld de mogelijkheid op om de overeenkomst te ontbinden voordat de prestatie is verricht. De ontbinding is meestal mogelijk tegen betaling van een contractueel vastgelegd bedrag (zogenoemde annuleringskosten). Het komt geregeld voor dat een bedrag dat is betaald als voorschot op en/of als reservering van een prestatie, bij de ontbinding van de overeenkomst wordt omgevormd tot annuleringskosten. De wederpartij van de annulerende partij mag het voorschot of reserveringsbedrag dan houden. Het komt ook voor dat de annulerende partij verplicht is na het ontbinden van de overeenkomst een bepaald bedrag aan annuleringskosten te betalen aan de wederpartij (eventueel naast het hiervoor bedoelde voorschot/reserveringsbedrag).

Deze annuleringsvergoedingen zijn aan te merken als een niet belastbare schadevergoeding als een rechtstreeks verband met enige prestatie ontbreekt. Daarvan is onder andere sprake als:

  • het aangaan van de overeenkomst niet afhankelijk is van de betaling van het voorschot/reserveringsbedrag; of
  • de verplichting om de overeenkomst uit te voeren niet afhangt van de betaling van het voorschot/reserveringsbedrag; of
  • het voorschot/reserveringsbedrag kan worden aangemerkt als een forfaitaire schadeloosstelling.

Een voorbeeld van niet belaste annuleringskosten zijn de boetebedragen die kopers betalen bij ontbinding van contracten voor het leveren van onroerende zaken in het geval zij niet aan hun contractuele verplichtingen voldoen. De door de kopers contractueel te betalen boete bedraagt meestal een bepaald percentage van de koopsom van de onroerende zaak.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.