Nieuws

BTW: BCF: Ontwikkelingen grondbedrijf

Geplaatst: 01 juni 2023
Kenmerk: 2023.49835

BTW: BCF: Ontwikkelingen grondbedrijf

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de actualiteiten betreffende het gemeentelijk grondbedrijf.

Exploitatiebijdragen

Gemeenten factureren geen btw bij het in rekening brengen van exploitatiebijdragen. De gemeente brengt de kosten die worden verhaald via een exploitatiebijdrage voor wettelijke taken als overheid in rekening zodat geen btw is verschuldigd. Toch kan volgens de Belastingdienst dan toch btw zijn verschuldigd. Zoals wij opmaken uit verschillende standpunten van de Belastingdienst hanteert de Belastingdienst na landelijke afstemming het beleid dat een exploitatiebijdrage voor werkzaamheden die als overheid worden verricht toch geheel of gedeeltelijk is belast met btw als de gemeente ook btw-bouwterrein verkoopt en levert.

Int de gemeente een exploitatiebijdrage en levert de gemeente alle btw-bouwgrond voor het project dan is de gehele exploitatiebijdrage belast met btw. Int de gemeente een exploitatiebijdrage en levert de gemeente de helft van de benodigde btw-bouwgrond voor het project dan is volgens de Belastingdienst de helft van de exploitatiebijdrage belast met btw.

De Belastingdienst heeft dit standpunt (nog) niet gepubliceerd. Toch legt de Belastingdienst naheffingsaanslagen btw met belastingrente en verzuimboete op als onterecht geen btw wordt gefactureerd. De verschuldigde btw wordt van de gemeente nageheven!

Terrein met beperkte verharding

Gemeenten verkopen terreinen die beperkt zijn verhard met bestrating aan woningstichtingen en exploitanten van huurwoningen. Doorgaans willen de woningstichtingen en de exploitanten van huurwoningen het terrein zonder btw verwerven. Zij nemen het standpunt in dat de levering niet is belast met btw maar dat 10,4% overdrachtsbelasting is verschuldigd. De Belastingdienst denkt daar thans anders over bij eenvoudig te verwijderen bestrating c.q. verhardingen. Wordt het terrein gebruikt voor de bouw van huurwoningen dan is het terrein volgens de Belastingdienst een btw-bouwterrein. Als geen btw wordt gefactureerd door de gemeente dan kan btw met belastingrente en een verzuimboete van de gemeente worden nageheven.

Flexwoningen

Gemeenten stellen btw-terreinen beschikbaar voor de bouw van flexwoningen. De grond wordt btw-vrij verhuurd aan een woningstichting of btw-vrij in erfpacht gegeven. De gemeente heeft btw op de kosten van het bouwrijp maken van het btw-bouwterrein in aftrek genomen op de btw-aangifte of gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. De gemeente moet de in aftrek genomen btw en/of de gecompenseerde btw terugbetalen aan de Belastingdienst. De correctie kan worden beperkt door alleen de ondergrond van de flexwoningen btw-vrij ter beschikking te stellen en het openbaar gebied bij de gemeente te positioneren.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.