Nieuws

BTW: BCF: Steekproef: Doorbelasten van kosten

Geplaatst: 01 juni 2023
Kenmerk: 2023.49830

BTW: BCF: Steekproef: Doorbelasten van kosten

In dit themabericht informeren wij u over de fout die het meest wordt geregistreerd bij steekproeven.

Veel gemeenten trekken of laten steekproeven trekken om te toetsen of de gemeente met betrekking tot de btw en het BTW-compensatiefonds in control is. Wij hebben een groot aantal steekproeven bekeken. Vaak ontstaan fouten bij het doorbelasten van kosten.

Waarom is het doorbelasten van kosten zo ingewikkeld?

Bij het doorbelasten van kosten door gemeenten worden door de ene gemeente kosten doorberekend aan een andere gemeente voor een verleende dienst of een geleverd goed. Het doorbelasten van kosten is ingewikkeld door de systematiek van de btw. De btw kent namelijk een heffingskant en een aftrekkant. De heffingskant betreft de vraag of een prestatie is belast met btw c.q. de verschuldigdheid van btw. Bij de aftrekkant moet worden beoordeeld of de btw op de kosten in aftrek kan worden genomen op de btw-aangifte of dat de btw kan worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. Kan de btw niet in aftrek worden genomen op de btw-aangifte en ook niet worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds dan is de btw kostprijsverhogend en vormt de btw een kostenpost.

Handelen als btw-ondernemer?

Bij het doorbelasten van kosten is de eerste vraag of de gemeente bij het doorbelasten van kosten handelt als overheid of handelt als btw-ondernemer. Als de gemeente een openbare weg op eigen grondgebied aanlegt en een gedeelte van de kosten doorbelast aan een buurgemeente dan handelt de gemeente als overheid. De gemeente int de financiële bijdrage als overheid zodat ter zake van de financiële bijdrage geen btw is verschuldigd. De gemeente kan de btw op de kosten in zijn geheel compenseren bij het BTW-compensatiefonds. 

Als de gemeente een weg aanlegt op eigen grond en ook op grond van de buurgemeente dan handelt de gemeente als overheid voor zover de gemeente de weg op eigen grond aanlegt. Voor zover de gemeente de weg aanlegt op grond van de buurgemeente handelt de gemeente als btw-ondernemer. De gemeente factureert btw aan de buurgemeente en de gemeente neemt een deel van de btw op de kosten in aftrek op de btw-aangifte. De gemeente moet via een verdeelsleutel de btw op de kosten verdelen tussen het BTW-compensatiefonds en de btw-aangifte.

Belast of btw-vrijstelling?

Een vraag die bij het doorbelasten van kosten ook speelt betreft de toepassing van het tarief en de toepassing van btw-vrijstellingen. Veelal zal het tarief dat aan de gemeente wordt gefactureerd ook het tarief zijn dat aan de buurgemeente wordt gefactureerd. Dit geldt ook voor btw-vrijstellingen. Toch bestaan uitzonderingen. Een gemeente koopt een btw-vrije cursus in en belast de kosten door aan twee andere gemeenten. De doorbelasting is belast met btw als de gemeente die de kosten doorbelast niet beschikt over een CRKBO-registratie. Voor zover ons bekend beschikt alleen de gemeente Utrecht over een CRKBO-registratie. Zie www.crjbo.nl

Gemeentelijke praktijk

Bij het doorbelasten van kosten worden vaak fouten gemaakt. De oorzaak van de fout is doorgaans het label. De kosten worden zonder btw in rekening gebracht en de btw op de kosten wordt gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds omdat het label op ‘compensabel’ staat. Of de doorbelasting wordt met btw in rekening gebracht en de btw op de kosten wordt toch in zijn geheel gecompenseerd omdat het label op ‘compensabel’ staat. De fout kan worden voorkomen door de kostenplaatsen te bekijken waar het label op ‘compensabel’ staat en ook inkomsten/opbrengsten worden verantwoord.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.