Nieuws

BCF: Gemeentelijk ombudsloket

Geplaatst: 25 september 2023
Kenmerk: 2023.50934

BCF: Gemeentelijk ombudsloket

In dit themabericht informeren wij u over de btw en BCF-aspecten van het gemeentelijk ombudsloket.

Veel gemeenten stellen een zogenoemd ombudsloket in. Als inwoners zich benadeeld voelen door de uitvoering van beleid van de gemeente dan kunnen zij in contract treden met het gemeentelijk ombudsloket. Het gemeentelijk ombudsloket kan de inwoner(s) adviseren. Als bij het gemeentelijk ombudsloket veel klachten binnen komen over (onverwachte) negatieve effecten van beleid dan kan het ombudsloket overleggen met de gemeente. 

De uitvoering van gemeentelijk beleid betreft activiteiten waarvan de btw op de kosten kan worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds, in aftrek kan worden genomen op de btw-aangifte of waarvan de btw op de kosten een kostenpost is. Wij nemen aan dat de Belastingdienst het standpunt inneemt dat de btw op kosten van het gemeentelijk ombudsloket conform het gemeentelijk mengpercentage moet worden verwerkt in de gemeentelijke administratie.  

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.