Nieuws

Belastingplan 2024: Vpb: Afschaffing giftenaftrek Vpb

Geplaatst: 23 september 2023
Kenmerk: 2023.50850

Belastingplan 2024: Vpb: Afschaffing giftenaftrek Vpb

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het Belastingplan 2024 en de giftenaftrek inzake de vennootschapsbelasting.

Dit artikel is verouderd. De giftenaftrek wordt niet veranderd! 

De afschaffing van de giftenaftrek in de vennootschapsbelasting voor giften onder de € 100.000 gaat niet door. Ter dekking wordt het maximumbedrag voor excessief lenen uit de eigen bv verlaagd van € 700.000 naar € 500.000 (amendement 36418, nr. 60). Klik hier / klik hier

1. Uitgangspunten 

In het Belastingplan 2024 wordt voorgesteld de giftenaftrek te laten vervallen. Artikel 16 van de Wet op de vennootschapsbelasting kent een zogenoemde giftenaftrek. Op dit moment kunnen (niet-zakelijke) giften aan anbi’s en steunstichtingen SBBI van de winst in aftrek worden genomen tot een maximum van 50% van de winst met een maximumbedrag van € 100.000.

Artikel 16 Wet op de vennootschapsbelasting luidt:

1. Aftrekbare giften zijn de in het jaar gedane en met schriftelijke bescheiden gestaafde giften aan algemeen nut beogende instellingen en steunstichtingen SBBI. De aftrek bedraagt ten hoogste 50 percent van de winst met een maximum van € 100 000.

2. Als giften worden aangemerkt bevoordelingen uit vrijgevigheid en al dan niet verplichte bijdragen, voor zover daardoor geen op geld waardeerbare aanspraken ontstaan.

3. Onder een gift wordt niet verstaan een bevoordeling of bijdrage in contant geld.

4. De aftrek, bedoeld in het eerste lid, wordt verhoogd met 50 percent van het bedrag van de giften die zijn gedaan aan een culturele instelling, doch ten hoogste met € 2500.

In het Besluit ‘Vennootschapsbelasting. Inkomstenbelasting. Dividendbelasting. Giftenaftrek of uitdeling’, 31 oktober 2016, nr. BLKB 2016/152, is goedgekeurd dat giften voor zover deze aan de winstgrenzen voldoen niet kwalificeren als belaste uitdeling aan de aandeelhouder.

Belastingplan 2024

In het Belastingplan 2024 wordt voorgesteld om de giftenaftrek van artikel 16 Wet op de vennootschapsbelasting te laten vervallen. Niet-zakelijke giften zijn daarmee niet langer aftrekbaar van de winst bij het bepalen van de winst in verband met de heffing van vennootschapsbelasting.

In het Belastingplan 2024 wordt voorgesteld om vanaf 1 januari 2024 het bedrag van die gift niet behoort tot het inkomen in box 2 van de aanmerkelijk belanghouder of als opbrengst voor de heffing van dividendbelasting.  

Praktijk

Zakelijke uitgaven aan goede doelen zoals sponsoring, reclame en uitgaven in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen blijven wel aftrek bij het bepalen van de winst inzake de vennootschapsbelasting.

Door het afschaffen van de giftenaftrek wordt het vanuit fiscaal perspectief aantrekkelijker om schenkingen te transformeren in een opdracht. De vergoeding die wordt bepaald in het kader van een opdracht is een zakelijke uitgaven. De kosten voor een zakelijke uitgave kunnen in aftrek worden genomen bij het bepalen van de winst voor de heffing van vennootschapsbelasting. Van belang is dat daadwerkelijk sprake is van een opdracht en een wezenlijke inhoud hebben.

De ontvanger van de schenking wordt bij de transformatie van de schenking in een opdracht een opdrachtnemer. Een opdrachtnemer is een btw-ondernemer en moet btw voldoen over de vergoeding voor de opdracht tenzij een btw-vrijstelling geldt. Een btw-ondernemer heeft recht op aftrek van btw op de kosten die worden gemaakt in verband met de met btw belaste dienstverlening. Over de winst kan de opdrachtnemer vennootschapsbelasting zijn verschuldigd. Voor stichtingen geldt op grond van artikel een beperkte vrijstelling vennootschapsbelasting.

Documenten en publicaties

  • Belastingplan 2024. Klik hier
  • Besluit ‘Vennootschapsbelasting. Inkomstenbelasting. Dividendbelasting. Giftenaftrek of uitdeling’, 31 oktober, nr. BLKB 2016/152, stcrt-2016-58695. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.