Nieuws

BCF: Geen recht op compensatie van btw bij re-integratietrajecten voor nuggers?

Geplaatst: 22 juli 2023
Kenmerk: 2023.50033

BCF: Geen recht op compensatie van btw bij re-integratietrajecten voor nuggers?

In dit themabericht informeren wij u over de beperking van het recht op compensatie van btw op de kosten van re-integratietrajecten voor nuggers?

1. Gemeente Barendrecht 

Veel gemeenten compenseren op grond van het arrest van de Hoge Raad in de zaak van de gemeente Barendrecht de btw op de kosten van re-integratietrajecten. De Hoge Raad oordeelt in het arrest van 10 juli 2020, nr. 18/03223, in de zaak van de gemeente Barendrecht dat de gemeente de btw op de kosten van een re-integratietraject dat op grond van artikel 7, eerste lid, aanhef en letter a van de Wet werk en bijstand is aangeboden aan werkloze inwoners die bijstand ontvangen onder voorwaarden kan compenseren bij het BTW-compensatiefonds. Bij dergelijke re-integratietrajecten moeten inwoners verplicht meedoen aan een re-integratietraject en gelden sancties als niet wordt deelgenomen aan het re-integratietraject. In een dergelijke situatie heeft de gemeente volgens de Hoge Raad goederen en/of diensten  aangeschaft in verband met een eigen belang en heeft de gemeente recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds. De Belastingdienst volgt dit arrest maar is kritisch op het recht op compensatie van btw inzake specifieke verstrekkingen zoals de verstrekking van een elektrische fiets als een gewone fiets volstaat. 

2. Nuggers/niet uitkering ontvangers

De ervaring leert dat gemeente ook re-integratietrajecten inkopen voor inwoners die geen uitkering ontvangen en die niet verplicht zijn om deel te nemen aan re-integratietrajecten. De desbetreffende inwoners hebben recht op een re-integratietraject. De inwoners worden vaak geduid als een 'nugger'. In artikel 6 van de participatiewet is de nugger gedefinieerd. De definitie van nugger is niet eenduidig. Een niet-uitkeringsgerechtigde (nugger) is een persoon jonger dan de pensioengerechtigde leeftijd, die als werkloze werkzoekende staat geregistreerd bij het UWV en geen uitkering ontvangt zoals werkzoekenden die na de WW-periode geen recht hebben op een bijstandsuitkering in verband met financieel vermogen of de werkzoekenden die geen recht hebben op een uitkering hebben omdat hun partner daarvoor te veel verdient of herintreders. 

De Belastingdienst kan het standpunt innemen dat de btw op de kosten van re-integratietrajecten voor nuggers niet kan worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds omdat sprake is van een verstrekking aan een individuele derde en het arrest van de Hoge Raad in de zaak van de gemeente Barendrecht niet van toepassing is. 

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.