Nieuws

BTW: BCF: PMD-afval in gemeentelijk openbaar gebied

Geplaatst: 24 juli 2023
Kenmerk: 2023.50047

BTW: BCF: PMD-afval in gemeentelijk openbaar gebied

In dit themabericht informeren wij u over de btw en BCF-aspecten van het inzamelen en verwerken van PMD-afval in het gemeentelijk openbaar gebied en de vuilnisbakken in het openbaar gebied van de gemeente.

Met ingang van 1 januari 2023 zijn de producenten en importeurs verantwoordelijk voor het verwijderen van verpakkingsafval in de openbare ruimten en verantwoordelijk voor het verwijderen van PMD-afval uit vuilnisbakken. De producenten en importeurs gaan deze taak niet zelf uitvoeren. De gemeenten en openbare lichamen blijven deze activiteit verzorgen en krijgen daarvoor een vergoeding van € 0,76 per kilo afval in verband met de aanwezigheid van blik, plastic, papier en drankenkartons in dit afval. De vergoeding voor de dienstverlening van de gemeenten aan de producenten en importeurs wordt betaald door Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Gemeenten dragen tot 1 januari 2023 de kosten van het verwijderen van PMD-afval uit het gemeentelijk openbaar gebied en de openbare vuilnisbakken.

De juridische basis vindt u in artikel 9.5.2, eerste lid, Wet milieubeheer en het Besluit regeling voor uitgebreide producentenverantwoordelijkheid. 

Uitwerking fiscale aspecten

Gemeenten handelen als overheid bij het beheer van de openbare ruimte in de eigen gemeente. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor het verwijderen van zwerfafval waaronder verpakkingsafval uit de openbare ruimte van de eigen gemeente. Gemeente ledigen de vuilnisbakken in het gemeentelijk openbaar gebied.

Met ingang van 1 januari 2023 zijn de producenten en importeurs verantwoordelijk voor het verwijderen van verpakkingsafval in de openbare ruimten en verantwoordelijk voor het verwijderen van PMD-afval uit de publieke vuilnisbakken. Door het Ministerie van Financiën en de Belastingdienst wordt het standpunt ingenomen dat gemeenten de werkzaamheden die bestaan uit het verwijderen van verpakkingsafval uit het gemeentelijk openbaar gebied en het inzamelen van verpakkingsafval uit openbare vuilnisbakken niet meer als overheid verrichten maar als btw-ondernemer. Het bedrijfsleven kan volgens de Belastingdienst ook aan een commerciële vuilverwerker opdracht geven om verpakkingsafval uit het gemeentelijk openbaar gebied te verwijderen.

De gemeente moet een factuur met btw uitreiken aan Stichting Afvalfonds Verpakkingen. Voor wat betreft de btw op de kosten heeft de gemeente recht op aftrek van btw op de kosten via de btw-aangifte.

Gemeentelijke praktijk 

  • Gemeente moet factuur met btw sturen naar Stichting Afvalfonds Verpakkingen. 
  • Gemeente moet de btw op kosten van het plaatsen, legen en onderhouden van de gemeentelijke vuilnisbakken aanpassen. Een gedeelte van de btw op de kosten van het plaatsen, legen en onderhouden van de gemeentelijke openbare vuilnisbakken kan de gemeente compenseren bij het BTW-compensatiefonds en een ander gedeelte van de btw op de kosten moet de gemeente in aftrek nemen op de btw-aangifte.  
  • De gemeente moet het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds en het recht op aftrek van btw op de kosten van de vervoermiddelen die worden ingezet voor het plaatsen, legen en onderhouden van de gemeentelijke openbare vuilnisbakken bijstellen. 
  • Bepalen effect op leges afvalstoffenheffing. Veel gemeenten rekenen een gedeelte van de kosten van het opruimen van zwerfafval toe aan de afvalstoffenheffing.  
  • Gevolgen gemeentelijk mengpercentage. 

Documenten en publicaties

  • Bericht VNG: Btw op vergoedingen PMD-afval en matrasseninzameling, 19 juli 2023. Klik hier
  • Bericht VNG: Vergoeding kosten verpakkingsafval in openbare prullenbakken, 19 december 2022. Klik hier
  • Bericht NVRD: BTW op vergoedingen PMD-afval en matrasseninzameling, 19 juli 2023. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.