Nieuws

LB: Subsidieregeling STAP

Geplaatst: 28 februari 2022
Kenmerk: 2022.42972

LB: Subsidieregeling STAP

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de voortgangsbrief inzake het STAP-budget

STAP-budget

Met ingang van 1 maart 2022 kan iedereen die een band heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt ieder jaar een individueel te besteden budget van maximaal € 1.000 aanvragen voor scholing en beroepsontwikkeling. De Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs hebben een voortgangsbrief naar de Tweede Kamer gestuurd over het STAP-budget.

Het STAP-budget van ieder jaar € 1.000 is aanvullend op private middelen voor scholing. Het is niet de bedoeling dat het STAP-budget private middelen of andere beschikbare publieke financiering of budgetten vervangt. Het STAP-budget is volgens het Kabinet voor meer mensen toegankelijk dan de fiscale aftrek van scholingsuitgaven in de Inkomstenbelasting. De aanvraag voor het budget is minder complex, de burger hoeft geen scholingskosten voor te schieten en een eigen bijdrage is enkel vereist bij scholing die meer kost dan € 1000. Het STAP-budget kent wel een maximumbudget. Iedere twee maanden wordt een tijdvak opgesteld zodat zoveel mogelijk personen een kans krijgen om STAP-budget aan te vragen.

Het Kabinet presenteert dit voorjaar een plan dat voortbouwt op de Routekaart voor leren en ontwikkelen. Een groot aantal maatregelen wordt ingezet om mensen te ondersteunen en bedrijven te stimuleren om via onder andere de SLIM-regeling te investeren in een stimulerende leercultuur op het werk. Daarbij wordt ook de in het coalitieakkoord aangekondigde uitbreiding van de publieke financiering van scholing en ontwikkeling via het principe van leerrechten betrokken.

STAP-ontwikkeladvies

Vanaf 1 april 2022 wordt het STAP Ontwikkeladvies beschikbaar gesteld voor groepen werknemers die weinig bijscholen, weinig scholingsmogelijkheden hebben of het meeste baat hebben bij scholing. Het STAP-ontwikkeladvies ondersteunt deze werknemers bij hun oriëntatie op leren en ontwikkelen in mogelijke aanloop naar het volgen van scholing en aanvragen van het STAP-budget. Het uitgangspunt van het STAP-ontwikkeladvies is dat het ondersteunend moet zijn aan individuen die zelf initiatief willen pakken. Dat wil zeggen dat het ontwikkeladvies laagdrempelig is, uit vrije wil wordt gevolgd en geen voorwaarde is voor het aanvragen van het STAP-budget.

SLIM

Met ingang van 1 januari 2020 geldt de SLIM-regeling. De SLIM-regeling stimuleert bedrijven om meer te investeren in een leerrijke omgeving en een cultuur waarin het ‘up-to-date’ houden van vakkennis en vaardigheden vanzelfsprekend is zoals het onderzoeken van scholings- en opleidingsbehoeften in een onderneming.

Documenten en publicaties

  • Kamerbrief inzake voortgang STAP d.d. 25 februari 2022, nr. 2022-0000056525. Klik hier
  • Regeling van de Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van 22 februari 2022, 2022-0000053215, tot wijziging van de Subsidieregeling STAP-budget in verband met verduidelijking van de verdeling van subsidiegelden. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.