Nieuws

BTW: Bouwterrein: Terrein met restanten van energiecentrale

Geplaatst: 24 februari 2022
Kenmerk: 2022.42954

BTW: Bouwterrein: Terrein met restanten van energiecentrale

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden van 1 februari 2022 inzake het begrip bouwterrein.

1. Procedure

Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt in zijn uitspraak van 1 februari 2022, nr. 19/01734, dat een terrein met restanten van een voormalige energiecentrale niet een btw-bouwterrein betreft. De gemeente Groningen levert een terrein met een tot op het maaiveld gesloopte voormalige energiecentrale aan een BV. Onder het maaiveld was nog bebouwing aanwezig die was bedekt met zand. De bebouwing onder het maaiveld betreft een kolenbak, kolengoten, fundering kolengoten, een kademuur, asfaltwegen en een trottoir. De bebouwing moest erosie voorkomen. De Belastingdienst nam het standpunt in dat de gemeente een btw-bouwterrein heeft geleverd. De Belastingdienst legde een naheffingsaanslag btw op van € 861.000. Het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden oordeelt dat de met de grond verbonden constructies (een kolenbak, kolengoten, fundatie kolengoten, een kademuur, asfaltwegen en trottoir) kwalificeren als bouwwerken. Het gedeeltelijk slopen van een bestaand gebouw leidt in beginsel niet tot het ontstaan van onbebouwde grond of een bouwterrein. Volgens het Hof kan niet de conclusie worden getrokken dat de bouwwerken alleen ten dienste stonden aan de onbebouwde grond en derhalve sprake was van de levering van onbebouwde grond.

2. Gemeentelijke praktijk

Deze procedure is van belang voor de gemeentelijke praktijk.

Als de gemeente een terrein levert met restanten van bebouwing speelt steeds de vraag of de gemeente een btw-bouwterrein levert zodat de gemeente btw moet factureren of dat de gemeente een terrein met bebouwing levert zodat heffing van btw niet aan de orde is als oude bebouwing aanwezig is. Factureert de gemeente geen btw en is sprake van een btw-bouwterrein dan wordt de btw met belastingrente en mogelijk een boete bij de gemeente nageheven.

Bij de beoordeling of sprake is van een btw-bouwterrein of een bebouwd terrein moet ook worden gekeken naar de aard en omvang van de bebouwing. Een terrein met beperkte bebouwing zal minder gauw als een bebouwd terrein kwalificeren.

Ook is van belang of de bebouwing snel en eenvoudig zonder veel kosten kan worden verwijderd. De Belastingdienst neemt steeds vaker het standpunt in dat een terrein met eenvoudig te verwijderen straatwerk een btw-bouwterrein betreft. De bestrating is volgens de Belastingdienst snel en eenvoudig zonder veel kosten te verwijderen en betreft geen bebouwing zodat sprake is van onbebouwde grond.

Documenten en publicaties

  • Uitspraak Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden d.d. 1 februari 2022, nr. 19/01734. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.