Nieuws

BTW: Uitspraak toepassing btw-koepelvrijstelling inzake ambtelijke fusie is definitief:

Geplaatst: 19 mei 2022
Kenmerk: 2022.44283

BTW: Uitspraak toepassing btw-koepelvrijstelling inzake ambtelijke fusie is definitief:

In dit nieuwsbericht informeren wij u over het besluit van de Staatssecretaris van Financiën om geen beroep in te stellen tegen de uitspraak van Gerechtshof Den Haag van 24 maart 2022, nr. BK-21/00331, in de zaak van de BAR-gemeenten met betrekking tot de toepassing van de btw-koepelvrijstelling en ambtelijke fusie.

1. BTW: Toepassing btw-koepelvrijstelling inzake ambtelijke fusie

In het nieuwsbericht ‘BTW: Toepassing btw-koepelvrijstelling inzake ambtelijke fusie’ van 12 april 2022 hebben wij u geïnformeerd over de uitspraak van Gerechtshof Den Haag van 24 maart 2022, nr. BK-21/00331, in de zaak van de BAR-gemeenten met betrekking tot de toepassing van de btw-koepelvrijstelling en ambtelijke fusie. Het Gerechtshof Den Haag oordeelt in zijn uitspraak van 24 maart 2022, nr. BK-21/00331, dat de btw-koepelvrijstelling ook geldt als de diensten van de GR voor een gedeelte worden gebruikt voor overheidsactiviteiten en voor een ander gedeelte worden gebruikt voor btw-ondernemersactiviteiten. De gemeenschappelijke regeling BAR-organisatie kan ter zake van 90% van de dienstverlening aan de gemeenten de btw-koepelvrijstelling toepassen. De Staatssecretaris van Financiën heeft besloten geen beroep in cassatie in te stellen.

Voor lezen nieuwsbericht BTW: Toepassing btw-koepelvrijstelling inzake ambtelijke fusie’ van 12 april 2022. Klik hier

2. Mededeling Staatssecretaris van Financiën

Het Hof beantwoordt die vraag bevestigend en baseert zich daarbij op een bepaalde uitleg c.q. lezing van het arrest HvJ 4 mei 2017, C-274/15 (Commissie/Luxemburg), ECLI:EU:C:2017:333. Indien de door het Hof voorgestane uitleg zo zou moeten worden begrepen dat de koepelvrijstelling ook van toepassing wordt geacht op de (niet-splitsbare) dienst van een samenwerkingsverband aan leden die deze dienst mede nodig hebben voor met btw-belaste ondernemersprestaties, wordt deze uitleg door mij niet onderschreven. De vaststelling van het Hof dat deze dienst kan worden gesplitst in een percentage vrijgesteld en een percentage belast, in tegenspraak met het eenparige standpunt van partijen dat er sprake is van één niet-splitsbare dienst, leidt tot de situatie waarin één dienst zowel belast als vrijgesteld is. Dit is naar mijn overtuiging niet in overeenstemming met het neutraliteitsbeginsel dat vereist dat dezelfde activiteiten op dezelfde wijze worden belast. Ik meen echter dat van cassatie op dit punt geen succes mag worden verwacht nu de vaststelling van het Hof dat de dienst kan worden gesplitst een feitelijke vaststelling is.

3. Gemeentelijke praktijk

Geldt de uitspraak dan ook voor uw gemeente? In beginsel wel maar een rechtszaak betreft in feite de afhandeling van een geschil tussen twee partijen, namelijk de BAR-gemeenten en de Belastingdienst. Zoals in het artikel aangegeven adviseren wij om bij het wijzigen van het btw-regime van de gemeenschappelijke regeling van btw-belaste dienstverlening naar toepassen van de btw-koepelvrijstelling het financiële belang te inventariseren mede gelet op de kosten en de extra administratieve inzet.

Documenten en publicaties

  • Ministerie van Financiën 4 mei 2022, nr. 2022-0000135346. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.