Nieuws

BTW: Toepassing btw-koepelvrijstelling inzake ambtelijke fusie

Geplaatst: 12 april 2022
Kenmerk: 2022.43836

BTW: Toepassing btw-koepelvrijstelling inzake ambtelijke fusie

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de uitspraak van Gerechtshof Den Haag van 24 maart 2022, nr. BK-21/00331, in de zaak van de BAR-gemeenten met betrekking tot de toepassing van de btw-koepelvrijstelling en ambtelijke fusie.

1. Feiten

De gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk hebben per 1 januari 2014 de gemeenschappelijke regeling BAR-organisatie opgericht. De BAR-organisatie verzorgt de bedrijfsvoering van de drie gemeenten. De BAR-organisatie brengt voor haar dienstverlening (ter zake van het tijdvak waarover wordt geprocedeerd) geen btw in rekening aan de drie gemeenten omdat volgens de BAR-organisatie ter zake van de dienstverlening van de BAR-organisatie de btw-koepelvrijstelling geldt.

2. Uitspraak Gerechtshof Den Haag

Gerechtshof Den Haag oordeelt in zijn uitspraak van 24 maart 2022, nr. BK-21/00331, dat de btw-koepelvrijstelling ook geldt als de diensten van de GR voor een gedeelte worden gebruikt voor overheidsactiviteiten en voor een ander gedeelte worden gebruikt voor btw-ondernemersactiviteiten. De gemeenschappelijke regeling BAR-organisatie kan ter zake van 90% van de dienstverlening aan de gemeenten de btw-koepelvrijstelling toepassen.

3. Gemeentelijke praktijk

Veel gemeenten werken samen via een ambtelijke fusie. In verband met de strikte uitleg van de btw-koepelvrijstelling door de Belastingdienst passen nagenoeg alle bedrijfsvoeringsorganisaties de btw-koepelvrijstelling niet toe. De bedrijfsvoeringsorganisatie verleent met btw belaste prestaties aan de deelnemende gemeenten. De gemeenten compenseren de btw conform het gemeentelijk mengpercentage. Een beperkt gedeelte van de btw die de gemeenten aan de bedrijfsvoeringsorganisatie zijn verschuldigd is een kostenpost. Als de ORINCO-methode wordt toegepast dan blijft de omvang van de kostprijsverhogende btw beperkt.

Toepassing van de btw-koepelvrijstelling kan leiden tot een besparing van kostprijsverhogende btw bij de deelnemende gemeenten voor wat betreft de btw op de arbeidskosten als de arbeidskosten betrekking hebben op personeel dat in dienst is bij de bedrijfsvoeringsorganisatie en geen inhuur betreft. Als de btw-koepelvrijstelling wordt toegepast dan kan de bedrijfsvoeringsorganisatie de btw op de kosten die zij maakt niet meer in aftrek nemen op de btw-aangifte maar via de btw-transparantiemethode doorschuiven naar de deelnemende gemeenten voor zover de deelnemende gemeenten recht op compensatie van btw hebben.

Bij toepassing van de btw-koepelvrijstelling verschuift de uitvoeringslast inzake het bepalen van de btw die niet kan worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. In het model waarbij de bedrijfsvoeringsorganisatie de dienstverlening met btw belast moeten de gemeenten de omvang van de btw bepalen die niet kan worden gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds via het gemeentelijk mengpercentage. In het model waarbij de bedrijfsvoeringsorganisatie de btw-koepelvrijstelling toepast moet de bedrijfsvoeringsorganisatie bepalen welk bedrag aan btw op de kosten via de btw-transparantiemethode kan worden doorgeschoven naar de deelnemende gemeenten.

Wij nemen aan dat de Belastingdienst beroep in cassatie bij de Hoge Raad instelt zodat de Hoge Raad een definitief oordeel geeft.

Documenten en publicaties

  • Uitspraak Gerechtshof Den Haag d.d. 24 maart 2022, nr. BK-21/00331. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.