Nieuws

BTW: Theater: Muziek- en toneelvoorstellingen

Geplaatst: 19 mei 2022
Kenmerk: 2022.44263

BTW: Theater: Muziek- en toneelvoorstellingen

In dit themabericht informeren wij u over enkele aandachtspunten bij de verkoop van entreebewijzen voor theater, muziek en toneelvoorstellingen.

Het algemene btw-tarief is 21%. Het verlenen van toegang tot theater-, muziek- en toneelvoorstellingen is belast met 9%. De verschuldigde btw wordt berekend over de entreevergoeding. Veel exploitanten van theaters verkopen vaak maanden voor de voorstelling entreebewijzen. Soms worden afzonderlijke entreebewijzen verkocht en soms worden de tickets via een pakket of abonnement verkocht. Doorgaans voldoet de exploitant van het theater c.q. de culturele instelling de verschuldigde btw op het moment dat de voorstelling heeft plaatsgevonden. Dat lijkt logisch omdat de voorstelling is geweest en de bezoeker van de voorstelling zijn entreebewijs heeft gebruikt.

Belastingdienst

De Belastingdienst gaat niet akkoord met deze handelwijze. Uit de btw-regelgeving volgt dat de btw al eerder is verschuldigd dan het moment dat de voorstelling heeft plaatsgevonden. De exploitant van de culturele instelling is de btw verschuldigd op het moment dat de vergoeding c.q. de prijs van het entreebewijs of ticket wordt ontvangen. Dit geldt voor een afzonderlijk entreebewijs, een ticketpakket of een abonnement. Wordt een enkelvoudige voucher of waardebon verstrekt voor een voorstelling dan is de btw ook verschuldigd bij ontvangst van de betaling voor de waardebon.

Voucher

Bij uitgifte van enkelvoudige vouchers die alleen tegen goederen en diensten kunnen worden ingewisseld die zijn belast met 9 % btw of alleen kunnen worden ingewisseld tegen goederen en diensten die zijn belast met 21% btw dan moet btw worden voldaan op het moment van uitgifte. Worden zogenoemde meervoudige vouchers verkocht die kunnen worden ingewisseld voor goederen en diensten die zijn belast met 9% btw en tegen goederen en diensten die zijn belast met 21% btw dan wordt pas btw verschuldigd bij inwisseling van de voucher. Bij niet-besteding ontstaat bij de zogenoemde meervoudige voucher een financieel voordeel.

Gemeentelijke praktijk

Het bovenstaande geldt voor gemeentelijke musea en theaters en bij de exploitatie van MFA's.

Documenten en publicaties

Besluit heffing van omzetbelasting ter zake van vouchers, waardebonnen en zegels. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.