Nieuws

BTW: Ontwikkelingsbedrijf: Exploitatiebijdrage: standpunten Belastingdienst

Geplaatst: 19 mei 2022
Kenmerk: 2022.44258

BTW: Ontwikkelingsbedrijf: Exploitatiebijdrage: standpunten Belastingdienst

In dit nieuwsbericht informeren wij u over enkele standpunten van de Belastingdienst inzake de verschuldigdheid van btw en de exploitatiebijdrage.

Veel gemeenten brengen exploitatiebijdragen in rekening aan projectontwikkelaars en initiatiefnemers inzake gebiedsontwikkeling. Met de exploitatiebijdrage wil de gemeente bijvoorbeeld de kosten van ambtelijke inzet bekostigen. Uit onderzoek blijkt dat veel verschillende soorten kosten via de exploitatiebijdrage door de gemeente worden verhaald. Een exploitatiebijdrage is niet automatisch vrijgesteld van de heffing van btw. Als de exploitatiebijdrage een vergoeding is voor werkzaamheden die de gemeente als overheid verricht dan is de exploitatiebijdrage in beginsel - onder voorwaarden - vrijgesteld van de heffing van btw.

Standpunten Belastingdienst

Taxnavigator beschikt over verschillende standpunten van de Belastingdienst inzake de heffing van btw en exploitatiebijdrage. Uit deze standpunten leiden wij het volgende af. De exploitatiebijdrage is niet belast met btw als de gemeente geen btw-bouwgrond levert en de exploitatiebijdrage betreft de vergoeding voor werkzaamheden die de gemeente als overheid verricht zoals het verhalen van de kosten van de wijziging van een bestemmingsplan. De exploitatiebijdrage is volgens een aantal eenheden van de Belastingdienst belast met btw als de gemeente btw-bouwgrond levert en een exploitatiebijdrage in rekening brengt voor de aanleg van gemeentelijk openbaar gebied. De exploitatiebijdrage volgt volgens de Belastingdienst het btw-regime van de grond omdat de exploitatiebijdrage samenhangt met de levering van een btw-bouwterrein. Dat de gemeente als overheid gemeentelijk openbaar gebied aanlegt is volgens de Belastingdienst in deze casus niet van belang.

Uitwerking op project

Bij een gemengd project waarbij enkele projectontwikkelaars eigen locaties ontwikkelen en de gemeente bouwterrein levert aan andere ontwikkelaars kan een ingewikkelde fiscale situatie ontstaan als de gemeente een exploitatiebijdrage aan alle ontwikkelaars in rekening gaat brengen voor de aanleg van gemeentelijk openbaar gebied. De ontwikkelaars met de eigen locatie betalen geen btw over desbetreffende exploitatiebijdrage. De ontwikkelaars die btw-bouwgrond van de gemeente kopen en afnemen betalen btw over de desbetreffende exploitatiebijdrage. Hoe wordt omgegaan met de situatie dat de ontwikkelaar eigen terrein ontwikkelt en daarnaast btw-bouwterrein afneemt. Moet de gemeente dan over de hele exploitatiebijdrage btw factureren?

Gemeentelijke praktijk

Exploitatiebijdragen verdienen bijzondere fiscale aandacht. Brengt de gemeente een exploitatie zonder btw in rekening en is toch btw verschuldigd dan wordt de btw met belastingrente en mogelijk een boete door de Belastingdienst op de gemeente verhaald. Hoe groter de exploitatiebijdrage hoe groter de financiële schade als de btw niet alsnog kan worden gefactureerd.

Wij adviseren om iedere exploitatiebijdrage te toetsen op de fiscale aspecten. Ook kan het verstandig zijn om met de Belastingdienst af te stemmen of de exploitatiebijdrage wel of niet met btw is belast, met name als verschillende kostensoorten worden verhaald.

Taxnavigator

Voor meer informatie over de exploitatiebijdrage. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl. © Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.