Nieuws

BTW: Subsidies, specifieke uitkeringen en btw: een nieuwe dimensie vanwege het BTW-compensatiefonds

Geplaatst: 27 oktober 2022
Kenmerk: 2022.47234

BTW: Subsidies, specifieke uitkeringen en btw: een nieuwe dimensie vanwege het BTW-compensatiefonds

In dit themabericht informeren wij u over een belangrijk aandachtspunt bij subsidies en specifieke uitkeringen vanwege het BTW-compensatiefonds.

Als een subsidie wordt verstrekt dan vraagt het Rijk doorgaans om een indicatie van het bedrag aan btw dat met de subsidie en/of specifieke uitkering wordt betaald en wordt gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. Het bedrag aan btw dat wordt gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds wordt in mindering gebracht op de subsidie en door het Rijk afgestort in het BTW-compensatiefonds.

Korting op subsidie en/of specifieke uitkering vanwege afstorting in het BTW-compensatiefonds

Het Rijk verstrekt een subsidie of specifieke uitkering aan een gemeente. De gemeente wordt gevraagd of de gemeente recht heeft op aftrek van btw op de kosten via de btw-aangifte of recht heeft op compensatie van btw op de kosten die betrekking hebben op de activiteit die wordt bekostigd met de subsidie of de specifieke uitkering. Als de gemeente dit bevestigt dan wordt bij het verstrekken van de subsidie of specifieke uitkering een korting toegepast. De korting houdt verband met het recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds en/of het recht op aftrek van btw op de btw-aangifte.

De gemeente bekostigt met de subsidie of specifieke uitkering kosten van btw. Voor zover de gemeente met de subsidie en/of specifieke uitkering kosten betaalt en de btw op die kosten compenseert wordt de subsidie en/of specifieke uitkering gekort.

Gemeentelijke praktijk

De ervaring leert dat zonder overleg met een financieel en/of fiscaal specialist in onderdeel 1.11 van het formulier wordt ingevuld dat recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds bestaat terwijl dat niet altijd het geval is. Zo bestaat ter zake van bijvoorbeeld Jeugdwerk in het algemeen geen recht op compensatie van btw bij het BTW-compensatiefonds. De subsidie en/of specifieke uitkering wordt gekort met een storting in het BTW-compensatiefonds maar per saldo wordt door de gemeente geen btw gecompenseerd bij het BTW-compensatiefonds. Het budget voor het project wordt onterecht gekort met een afstorting in het BTW-compensatiefonds.

Wij adviseren om de routing zo in te richten dat het formulier altijd wordt bekeken door de fiscalist c.q. fiscaal medewerker van de gemeente.

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.