Nieuws

BTW: Ontwikkelingsbedrijf: Verleggingsregel btw inzake bouwrijp maken

Geplaatst: 27 oktober 2022
Kenmerk: 2022.47241

BTW: Ontwikkelingsbedrijf: Verleggingsregel btw inzake bouwrijp maken

In dit nieuwsbericht informeren wij u over de toepassing van de btw-verleggingsregel en het ontwikkelingsbedrijf van de gemeente.

Bouwrijp maken/eigenbouwer/btw-verleggingsregel

Als een aannemer in opdracht van een opdrachtgever werkzaamheden verricht dan factureert de aannemer btw aan de opdrachtgever. Als de opdrachtgever een andere aannemer is dan geldt de btw-verleggingsregel. De aannemer factureert geen btw maar vermeldt op zijn factuur dat de btw is verlegd naar de opdrachtgever. De opdrachtgever voldoet de verschuldigde btw in post 2a op zijn btw-aangifte. Vervolgens neemt de opdrachtgever de verschuldigde btw die hij onder post 2a heeft voldaan op zijn btw-aangifte in aftrek.

De btw-verleggingsregel geldt onder voorwaarden ook voor gemeenten. Als een gemeente een woonwijk of een industrieterrein ontwikkelt dan kan de gemeente als een zogenoemde ‘eigenbouwer’ kwalificeren. De gemeente verkoopt als btw-ondernemer bouwterreinen en de gemeente legt als overheid gemeentelijk openbaar gebied aan. Geeft een gemeente opdracht voor het bouwrijp maken dan kan de btw-verleggingsregel gelden voor zover de gemeente de opdracht als btw-ondernemer geeft voor het bouwrijp maken. Voor zover de gemeente als overheid de opdracht geeft voor het bouwrijp maken geldt de btw-verleggingsregel niet omdat de gemeente niet als btw-ondernemer handelt. Dit betekent dat de factuur van de aannemer voor het bouwrijp maken moet worden gesplitst. Ter zake van de factuur van de aannemer moet de btw-verleggingsregel worden toegepast voor zover de gemeente de prestatie als btw-ondernemer afneemt c.q. voor de verkoop en levering van btw-bouwgrond.

Besluit Ministerie van Financiën

Het Ministerie van Financiën heeft deze splitsing onwenselijk geacht en heeft goedgekeurd dat de btw-verleggingsregel niet hoeft te worden toegepast bij het bouwrijp maken van grond die de gemeente gebruikt voor btw-ondernemerstaken en overheidstaken. In onderdeel ‘2.3.6. Verleggingsregeling bouw’ van het Besluit ‘Omzetbelasting. Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen’ van 24 december 2020, nr. 2020-249875 wordt vermeld: “Als een gemeentelijk grondbedrijf grond bouwrijp maakt om deze bijvoorbeeld te verkopen, in erfpacht uit te geven of te verhuren, treedt het grondbedrijf op als eigenbouwer. Een gemeentelijk grondbedrijf handelt niet als ondernemer bij de aanleg van gemeenschapsvoorzieningen zoals bijv. openbare straten, plantsoenen en dergelijke bij de gemeente in eigendom blijvende voorzieningen. De gemeente treedt dan op als overheid wat een handelen als eigenbouwer uitsluit. Dit leidt ertoe dat de gemeente bijvoorbeeld bij de realisatie van een bestemmingsplan in twee gedaanten kan optreden, namelijk als eigenbouwer voor zover zij optreedt als ondernemer en als opdrachtgever voor zover het betreft de werkzaamheden die zij verricht als overheid. Dit kan aanleiding geven tot problemen bij het toepassen van de verleggingsregeling. Op grond van artikel 63 van de AWR keur ik daarom het volgende goed.

Goedkeuring

Om splitsingsmoeilijkheden te voorkomen keur ik goed dat gemeenten die bij de realisatie van een bestemmingsplan optreden als overheid en als ondernemer de verleggingsregeling omzetbelasting buiten toepassing blijft. De onderaannemer dient dan op de gebruikelijke wijze omzetbelasting in rekening te brengen. Dit geldt ook als een publiekrechtelijk lichaam als ondernemer een hier bedoelde prestatie verricht aan een ander publiekrechtelijk lichaam”.

Gemeentelijke praktijk

1. Betreft het bouwrijp maken de ontwikkeling van een gemengd project met gemeentelijk openbaar gebied dat in opdracht van de gemeente op grond van de gemeente wordt aangelegd dan kan de goedkeuring worden toegepast om toepassing van de btw-verleggingsregel te vermijden.

2. Is met de afnemer afgesproken dat een beroep wordt gedaan op de goedkeuring onderdeel ‘2.3.6. Verleggingsregeling bouw’ van het Besluit ‘Omzetbelasting. Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen’ van 24 december 2020, nr. 2020-249875 zodat de aannemer btw factureert.

Cursus

Taxnavigator verzorgt op 14 december 2022 een fysieke cursus in BCN Utrecht CS 14 december 2022, 12:30 - 17:00. In deze cursus behandelen wij alle relevante ontwikkelingen en onderwerpen van het gemeentelijke grondbedrijf. Voor meer informatie. Klik hier

Documenten en publicaties

  • Besluit ‘Omzetbelasting. Omzetbelasting en compensatie van omzetbelasting bij publiekrechtelijke lichamen’ van 24 december 2020, nr. 2020-249875. Klik hier

Dit bericht is opgesteld door de redactie van Taxnavigator/eindredactie mr. dr. J.J.P. (Joep) Swinkels. Voor meer informatie: info@taxnavigator.nl.© Copyright Taxnavigator BV/Nestor Business Media BV/Nestor Media Groep. Ter zake van onze fiscale dienstverlening en berichtgeving gelden algemene voorwaarden en hetgeen wordt vermeld in de colofon.